Limunska mirta grubo mljeveni list
Limunska mirta grubo mljeveni list
Backhousia citriodora
Visoko drvo limunske mirte udomaćeno je u obalnim australskim prašumama, većinom u Queenslandu. Tek je nedavno zauzela mjesto u kuhinji i to samo u Australiji, no postepeno počinje biti i globalno cijenjena.
Jak okus limuna list limunske mirte može zahvaliti izrazito visokoj koncentraciji citrala koji je 30 puta veći nego kod limuna.
Van granica Australije, list limunske mirte obično je dostupan samo sušen i mljeven.
OKUS
Aroma je osvježavajuća i intenzivno limunska, nešto kao kod limunske trave i limunske verbene te se intenzivira ako se lišće smrvi. Okus je jak, nešto kao limunova korica te u ustima ostavlja dugotrajan okus eukaliptusa i kamfora.
UPOTREBLJAVAJU SE svježe i suho lišće.
KUPOVINA I ČUVANJE
Limunska mirta može se kupiti cijela, kao suho lišće ili zeleni prah u bolje opremljenim trgovinama začina. U dobro zatvorenoj posudi, bez utjecaja svjetla, limunska mirta može se čuvati i do godine dana, no preporučamo da je kupujete samo u manjim količinama.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Limunska mirta je svestrana i može se upotrebljavati svugdje gdje se traži limunska trava ili limunova korica.
Upotrebljavajte je šparno. Ako se kuha predugo, limunski okus se gubi te se razvija neprijatna nota eukaliptusa koja preuzme okus hrane. Iz tog razloga najbolje je upotrebljavajte u nekim pecivima, keksima ili palačinkama nego nekim tortama ili kruhu koji se peku duže vremena.
Limunska mirta prikladna je za pripremu stir-fried jela. U kombinaciji s octom, šećerom, bosiljkom i maslinovim uljem služi kao dip za tortice ili kao salatni dresing.
Limunska mirta dati će octu izvrstan okus kao i limunadi te biljnom čaju, podignut će majonezu, umake i marinade za piletinu, ribu i plodove mora. Pomiješana s drugim začinima može se utrljati u piletinu ili ribu prije grilanja.
DOBRA uz piletinu, ribu i plodove mora, većinu voća, svinjetinu, rižu
DOBRO SE KOMBINIRA s anisom, bosiljkom, čili papričicama, komoračem, galangalom, đumbirom, tasmanskim paprom, listom peršina, paprom, majčinom dušicom, jogurtom.
Energija | 683 kJ/ 171 kcal |
Masti | 1.8 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.5 g |
Ugljikohidrati | 1.8 g |
- od kojih šećeri | 1.8 g |
Proteini | 8.3 g |
Sol | 0.033 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.