Limunska trava list
Limunska trava list
Cymbopogon citratus
Upadljiva, tropska trava s vlaknastim špičastim listovima, limunska trava ili vlaska brzo se formira u velike, guste grmove. Ukoliko je zimu provela unutra može cvijetati u umjerenoj klimi.
Gomoljasta baza daje nezamjenjiv aromatičan i limunasti miris kuhinji Jugoistočne Azije.
Iako ju je prije bilo teško pronaći izvan te regije, danas je posvuda dostupna zahvaljujući tajlandskoj, malezijskoj, vijetnamskoj i indonezijskoj hrani.
Uzgaja se u Australiji, Brazilu, Meksiku, Zapadnoj Africi te na Floridi i Kaliforniji.
OKUS
Okus limunske trave osvježavajuće je opor, čist i limunast s paprenim notama. Liofilizirana (sušena smrzavanjem) vlaska može dobro sačuvati svoju aromu, ali ukoliko je osušena na zraku vlaska gubi svoja eterična ulja; naribana korica limuna daje više okusa od sušene vlaske.
UPOTREBLJAVA SE donji bijeli i blijedo zeleni dio stabljike.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Svježa vlaska može se naći na Azijskim tržnicama ili u specijaliziranim trgovinama. Kupujte čvrste stabiljke; ne smiju biti naborane ili suhe.
Svježa vlaska može stajati 3-4 tjedna uhladnjaku umotana u plastiku. Zamrznuta može izdražati i do 6 mjeseci.
Liofilizirana vlaska jako je mirisna te može dugo stajati ukoliko spremljena u dobro zatvorenoj posudi.
Također je dostupna sušena vlaska i pire od vlaske, ali im nedostaje okus.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Ogulite 2 vanjska sloja i rastvorite stabljiku ukoliko ćete je upotrijebiti cijelu u složencu ili curryu; izvadite prije posluživanja. Ukoliko bi se vlaska trebala jesti kao sastojak juhe ili salate uklonite vrh, a ostatak narežite na fine kolutiće. Počnite od kraja i prestanite rezati kada stabiljka postane tvrda - veliki komadi su prevlaknasti za žvakanje.
Smljevena s drugim začinima i začinskim biljem, vlaska se stavlja u paste kako bi aromatizirala currye, složence i stir-fried jela.
Vlaska je osnovni sastojak u Nonya kuhinji u Singapuru i u južnom dijelu Malezijskog poluotoka. Koristi se u tajlandskom larpu, curryjima i juhama; vijetnamskim salatama i proljetnim roladama; u indonezijskom bumbusu (začinska mješavina) za piletinu i svinjetinu. Kuhari sa Šri Lanke je upotrebljavaju s kokosom.
Iako tamo raste, u Indiji se koristi samo za spravljanje čajeva. Ako uzgajate biljku gornji dijelovi listova su dobri za ugodan, osvježavajući čaj.
Vlaska ima svoje mjesto i u Zapadnoj kuhinji. Paše uz skoro svu ribu i morske plodove, pogotovo s rakovima i Jakobovim kapicama. Dodajte je temeljcu za poširanje ribe ili piletine. Kako biste aromatizirali vinaigrette, namačite nekoliko nasjeckanih stabljika u tome 24h.
Vlaska je dobra i s voćem, upotrijebite je ili samu, ili sa đumbirom, ili sjemenom komorača, kako biste aromatizirali sirup spravljen za poširanje breskvi ili kruški.
DOBRA JE S govedinom, piletinom, ribom i morskim plodovima, rezancima, svinjetinom, većinom povrća.
DOBRO SE KOMBINIRA S bosiljkom, čilijem, korijanderom, cimetom, klinčićima, kokosovim mlijekom, galangalom, češnjakom, đumbirom, kurkumom.
Energija | 414 kJ/ 99 kcal |
Masti | 0.5 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.1 g |
Ugljikohidrati | 25.3 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 1.8 g |
Sol | 0.06 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.