Limunska trava list

Šifra artikla: 5000308
1,72 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Limunska trava list

Šifra artikla: 5000308

Cymbopogon citratus

Upadljiva, tropska trava s vlaknastim špičastim listovima, limunska trava ili vlaska brzo se formira u velike, guste grmove. Ukoliko je zimu provela unutra može cvijetati u umjerenoj klimi.

Gomoljasta baza daje nezamjenjiv aromatičan i limunasti miris kuhinji Jugoistočne Azije.

Iako ju je prije bilo teško pronaći izvan te regije, danas je posvuda dostupna zahvaljujući tajlandskoj, malezijskoj, vijetnamskoj i indonezijskoj hrani.

Uzgaja se u Australiji, Brazilu, Meksiku, Zapadnoj Africi te na Floridi i Kaliforniji.

OKUS

Okus limunske trave osvježavajuće je opor, čist i limunast s paprenim notama. Liofilizirana (sušena smrzavanjem) vlaska može dobro sačuvati svoju aromu, ali ukoliko je osušena na zraku vlaska gubi svoja eterična ulja; naribana korica limuna daje više okusa od sušene vlaske.

UPOTREBLJAVA SE donji bijeli i blijedo zeleni dio stabljike.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Svježa vlaska može se naći na Azijskim tržnicama ili u specijaliziranim trgovinama. Kupujte čvrste stabiljke; ne smiju biti naborane ili suhe.

Svježa vlaska može stajati 3-4 tjedna uhladnjaku umotana u plastiku. Zamrznuta može izdražati i do 6 mjeseci.

Liofilizirana vlaska jako je mirisna te može dugo stajati ukoliko spremljena u dobro zatvorenoj posudi.

Također je dostupna sušena vlaska i pire od vlaske, ali im nedostaje okus.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Ogulite 2 vanjska sloja i rastvorite stabljiku ukoliko ćete je upotrijebiti cijelu u složencu ili curryu; izvadite prije posluživanja. Ukoliko bi se vlaska trebala jesti kao sastojak juhe ili salate uklonite vrh, a ostatak narežite na fine kolutiće. Počnite od kraja i prestanite rezati kada stabiljka postane tvrda - veliki komadi su prevlaknasti za žvakanje.

Smljevena s drugim začinima i začinskim biljem, vlaska se stavlja u paste kako bi aromatizirala currye, složence i stir-fried jela.

Vlaska je osnovni sastojak u Nonya kuhinji u Singapuru i u južnom dijelu Malezijskog poluotoka. Koristi se u tajlandskom larpu, curryjima i juhama; vijetnamskim salatama i proljetnim roladama; u indonezijskom bumbusu (začinska mješavina) za piletinu i svinjetinu. Kuhari sa Šri Lanke je upotrebljavaju s kokosom.

Iako tamo raste, u Indiji se koristi samo za spravljanje čajeva. Ako uzgajate biljku gornji dijelovi listova su dobri za ugodan, osvježavajući čaj.

Vlaska ima svoje mjesto i u Zapadnoj kuhinji. Paše uz skoro svu ribu i morske plodove, pogotovo s rakovima i Jakobovim kapicama. Dodajte je temeljcu za poširanje ribe ili piletine. Kako biste aromatizirali vinaigrette, namačite nekoliko nasjeckanih stabljika u tome 24h.

Vlaska je dobra i s voćem, upotrijebite je ili samu, ili sa đumbirom, ili sjemenom komorača, kako biste aromatizirali sirup spravljen za poširanje breskvi ili kruški.

DOBRA JE S govedinom, piletinom, ribom i morskim plodovima, rezancima, svinjetinom, većinom povrća.

DOBRO SE KOMBINIRA S bosiljkom, čilijem, korijanderom, cimetom, klinčićima, kokosovim mlijekom, galangalom, češnjakom, đumbirom, kurkumom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 414 kJ/ 99 kcal
Masti 0.5 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.1 g
Ugljikohidrati 25.3 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 1.8 g
Sol 0.06 g
Vlakna 0 g
Mapa okusa
Preporučamo
Ramen Miso.webp
Home Chef Miso Ramen 0,5l
8,60 €
1000042 - Šareni papar
Papar šareni zrno
3,81 €
5000637 - Old Love
Old Love
3,42 €
Harissa poklon bon-4.jpg
“Poklon Bon” 50€
50,00 €
namaz-bez-laktoze_Product-image-800x600px.jpg
La Perla namaz Kakao - Kokosovo Mlijeko
11,00 €
Limenka Paprika dimljena slatka.jpg
Limenka paprika dimljena slatka, 40g
3,00 €
5000511 - Ribež Za đumbir Porculan
Ribež za đumbir porculan
19,05 €
Mlinac Vesela sol.jpg
Mlinac vesela sol 70g
4,98 €
5000079 - Paprena Metvica
Paprena metvica - Pepermint
3,37 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu