Peršin list
Peršin list
Petroselinum crispum
Peršin je svestrana dvogodišnja biljka koja potječe iz istočne mediteranske regije te ju većina kuhara zapadnih zemalja smatra neophodnom.
U današnje vrijeme se uzgaja diljem svijeta u zemljama s umjerenom klimom.
Korijen peršina, koji se više cijeni od lišća, prvi puta je uzgojen u Njemačkoj u 16.stoljeću.
OKUS
Peršin ima lagano pikantnu aromu uz naznake anisa i limuna; okus mu je oštar i travast s laganom notom papra. Peršin s ravnim lišćem oporijeg je i finijeg okusa od peršina s kovrčavim lišćem te je i bolje teksture.
Oboje ističu okus drugih začina.
UPOTREBLJAVAJU SE listovi peršina, ali i stabiljke su dobre za aromatiziranje temeljca; korijen peršina se uzgaja radi samog korijena.
KUPOVINA I ČUVANJE
Peršin kupujte u velikim svežnjima; čuvajte ga u plastičnim vrećicama u hladnjaku. Grančice koje izgledaju sluzavo bacite, a peršin bi tako trebao izdržati oko 4-5 dana.
Peršin možete isjeckati i zamrznuti u malim posudicama ili u posudama za led s malo vode.
Sušeni peršin se može čuvati godinu i više dana.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Peršin se cijeni zbog čistog svježeg okusa, a bogat je željezom te vitaminima A i C. U mnogim dijelovima svijeta se koristi u umacima, salatama, punjenjima i omletima.
Upotreba peršina kao aromatičnog sastojka (osim u umaku od peršina), umjesto samo kao ukrasa u anglo- saksonskim kulturama, potpuno je nova.
Za svjež okus dodajte isjeckani peršin na kraju kuhanja.
Izvrstan ukras prženoj ribi mogu biti i grančice tamno zelenog, pohanog kovrčavog peršina.
Korijen peršina koristi se u juhama i složencima, ali može ga se blanširati i onda ispeći ili skuhati kao bilo koje drugo korjenasto povrće, također se može pasirati s krumpirom.
BITAN za brojne tradicionalne aromatične mješavine kao što su Bouquet garni, Fines herbes, Persillada, Gremolata, Salsa verde, Tabbouleh.
DOBAR s jajima, ribom, limunom, lećom, rižom, rajčicom, većinom povrća.
DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, lovorom, kaparama, krasuljicom, vlascem, češnjakom, melisom, mažuranom, metvicom, origanom, paprom, ružmarinom, sumakom, estragonom.
Energija | 1156 kJ/ 184 kcal |
Masti | 4.4 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.1 g |
Ugljikohidrati | 51.7 g |
- od kojih šećeri | 7.3 g |
Proteini | 22.4 g |
Sol | 0.0452 g |
Vlakna | 30.4 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.