Talijanska ikona - Panna cotta
Matcha i kokos panna cotta
- 500 ml vrhnja za šlag 30% m.m.
- 8 g želatine
- 60 g šećera u prahu
- 10 g maline u prahu
- 5 g matcha čaja
- 20 g kokosovog mlijeka u prahu
- 5 g jagoda listići (ukras)
- 5 g kokos listići (ukras)
- 100 g bijele čokolade
- Kako bi desert lakše okrenuli na tanjur, lagano premažite unutrašnjost čaše ili kalupa biljnim uljem, ako ste stavili previše ulja višak obrišite papirnatim ručnikom. Ako desert želite poslužiti u čašicama nije ih potrebno premazivati.
- Želatinu namočite u hladnoj vodi i ostavite sa strane dok ne omekša.
- U loncu ili posudi srednje veličine na laganoj vatri ugrijte vrhnje za šlag i šećer u prahu. Kada zavrije maknite s vatre, ne smije doći do kuhanja. Dodajte otopljenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi i prožme kroz vrhnje.
- Kada se vrhnje sjedinilo sa želatinom, na jednake dijelove odvojite smjesu. U jednu polovicu umiješajte matcha čaj, a u drugu polovicu kokosovo mlijeko u prahu. Dobro premještajte obje smjese dok se prahovi u potpunosti ne sjedine.
- U pripremljene kalupe ili čašice ravnomjerno ulijte smjesu. Stavite u hladnjak na hlađenje najmanje 4 sata (ili najbolje preko noći) dok se desert ne stisne.
- Kod serviranja dno kalupa ili čaše umočite u vruću vodu kako bi se panna cotta lakše odlijepila i prevrnula na tanjur za posluživanje.
- Desert možete ukrasiti listićima kokosa, ploškicama jagode ili napraviti preljev od bijele čokolade i praha od maline - u 100 g otopljene bijele čokolade umiješajte 10 g maline u prahu dok se sastojci ne sjedine.
Sve što trebate znati o ovom talijanskom desertu
Na prvi pogled može izgledati poput običnog pudinga, ali panna cotta nudi mnogo više – ovaj kremasti, bijeli desert u obliku kule vrhunski je mliječni puding.
Ovaj uzvišeni dolce al cucchiaio (desert na žlicu) talijanska je slastica najpopularnija u sjevernoj Italiji i vrlo vjerojatno potječe iz regije Pijemont. Njeno talijansko ime u prijevodu doslovno znači „kuhana krema“, iako se zapravo i ne kuha previše. Mlijeko i vrhnje, plus malo šećera ili neke druge arome kuhaju se zajedno kratko vrijeme, a zatim se dodaje sredstvo za zgušnjavanje (najčešće želatina).
Kratka povijest slavne poslastice
Točno podrijetlo ove slastice nije u potpunosti poznato. Mnogi sekundarni izvori navode legendu o mađarskoj ženi koja je početkom 1900. godine stigla na područje Langa u Pijemontu i donijela recept sličan receptu panna cotte. Govedina i vrhnje obiluju ovim dijelom Italije i stoga je njen recept lako prihvaćen u regiji. Drugi pak tvrde kako je to lokalna adaptacija drugih sličnih kontinentalnih pudinga poput sicilijanske slastice biancomangiare (slastica koja se tradicionalno izrađuje od bademovog mlijeka) ili francuskog deserta crème bavaroise.
Do 1960. recept za desert panna cotta uopće se nije spominjao u talijanskim kuharicama, međutim često se spominjao kada se govorilo o tradicionalnim slasticama sjeverne talijanske regije Pijemont. 2001. godine panna cotta je uvrštena na popis tradicionalne hrane iz regije Pijemont.
Tradicionalni recept i današnje varijacije
Tradicionalno se panna cotta pripremala prema pijemontskom receptu – kuhanjem vrhnja i šećera s ribljim kostima. Međutim, danas se želatina gotovo uvijek koristi kao sredstvo za zgušnjavanje. Vegetarijanci i drugi koji ne žele koristiti želatinu, mogu koristiti agar agar ili neka druga sredstva za zgušnjavanje (guar guma, ksantan guma). Današnja verzija tradicionalnog pijemontskog recepta se sastoji od vrhnja, mlijeka, šećera, želatine, ruma, vanilije i sicilijanskog desertnog vina marsale. Pripremljena smjesa se ulije u kalup koji je obložen s malo karamele.
Budući da tradicionalni recept za panna cottu daje vrlo lagan okus, desert se često dotjeruje i servira s raznim umacima – poput umaka od bobičastog, ljetnog ili čak tropskog voća. Osim tradicionalne vanilije, u kremu se mogu dodavati razne druge arome poput mente, čokolade, kokosa, šafrana (koji osim arome i daje boju kremi), lavande i kave između ostalog. Umaci od karamele, čokolade, voćni likeri i kreme, svježe voće samo su neki od mnogih začina koji će krasiti serviranu panna cottu. S obzirom na sve ove mogućnosti, nije teško shvatiti zašto se ovaj desert opisuje kao san svakog kuhara.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.