Specijalni Čaj

Mate Sweet Orange

Mate Sweet Orange

Mate Sweet Orange
15,91 kn

5-10 min

70-80 °C

4-5 ts/1 l

Mate Sweet Orange

O proizvodu

Šifra artikla: 5000322

ilex paraguariensis

Ovo brazilsko nacionalno piće s kofeinom zapravo potječe iz Paragvaja, južnog Brazila i Argentine, a tamo ima jednak značaj koliko u ostatku svijeta imaju čaj i kava.

Dobiva se od zelenih listova grma sličnog božikovini za koje se govori da ima mnogostruka blagotvorna svojstva. Zbog toga se u Južnoj Americi mate čaj naziva i "Piće za Bogove".

Ispijanje mate čaja iz bombille bio je ritual, a ponekad je imao funkciju lule mira. Ispijajući ga uz logorsku vatru, ubrzo je postao nacionalno piće u skoro svakoj zemlji Latinske Amerike. Danas se najčesće pije u društvu obitelji i prijatelja gdje se jedna cuia, vrsta tikvice iz koje se pije mate čaj, dijeli okolo. 

Kofein u mate čaju vezan je za tanične substance i blago se otpušta u tijelu. Zbog toga njegov stimulativni efekt traje dulje nego onaj od kave. Kratka infuzija imati će jači stimulativni učinak nego ona gdje se mate čaj namakao duže. Popularni, svjež okus naranči odlično se slaže s umjereno jakom, pikantnim, blago dimljenim mate čajem.

Dobro izbalansirana količina sladića daje potrebnu slatkoću ovoj mješavini.

Slično kao i kod crnog čaja, mate namačite do 5 min ukoliko želite da djeluje stimulirajuće, jer kod dužeg namakanja (10 min) stimulirajući efekt nestane.

Sastojci: zeleni i prženi mate, sladić, korica i cvjetovi naranče, prirodna aroma.