Suho voće

Goji bobice sušene

Goji bobice sušene

Goji bobice sušene
12,99 kn

Goji bobice sušene

O proizvodu

Šifra artikla: 5000924

Lycium barbarum ili Lycium chinense 

Goji bobice su sićušno crveno voće prepuno antioksidansa i ljekovitih svojstava i često se prodaju u prahu ili sušene.

Goji bobice, također poznate pod nazivom vučje bobice, tradicionalno potjeću iz zemalja istočne Azije - Kina, Tibet, Mongolija. Ovaj listopadni grm gustih grana pripada porodici pomoćnica (Solanaceae) i raste do 4 metra visine i 3 metra širine. Tradicionalno se koristi već 5000 godina, a zbog svojih blagotvornih utjecaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem.

Plodovi su duguljaste, oko 2cm promjera, bobice crvene boje u kojima se nalaze smećkaste sjemenke. Slatkastog su okusa, a oblikom i teksturom podsjećaju na grožđice. Izvrstan su izvor hranjivih sastojaka, uključujući vitamine i minerale.  

Čak i mala porcija ovog voća puna je vlakana, željeza i vitamina. Željezo je esencijalni mineral koji je uključen u prenošenje kisika i proizvodnju zdravih crvenih krvnih stanica, dok su vitamini A i C važni u imunološkoj funkciji i djeluju kao antioksidansi u tijelu. 

Sa suhim goji bobicama možete pripremati slatka i slana jela. Najlakši način za korištenje suhih goji bobica je način na koji biste koristili grožđice. Koristite ih u pečenim proizvodima poput kolačića i drugih slastica, jutarnjim kašama, u trail mixu ili jednostavno kao međuobrok.

Ako suhe goji bobice namočite i nekoliko minuta držite u vrućoj vodi, one omekšaju i vrate sočnu teksturu. Tada su sličnog okusa vrlo slatkoj cherry rajčici.

Goji bobice koristite u začinjenim jelima od riže, bulgura, kvinoje ili drugih žitarica. Odlične su za salsa umake ili bilo što drugo što bi moglo imati koristi od blago slatkog okusa gojija. Također možete žlicu namočenih goji bobica pomiješati u smoothieje, umake od rajčice ili smrznute slastice poput sladoleda.  

1 porcija (28g) sušenih goji bobica sadrži: 

Energetska vrijednost 98 Kcal
Ugljikohidrati 21.6 g
  od čega su dijetalna vlakna 3.6 g
  od čega su šećeri 12.8 g
Masti 291 mg
Proteini 4 g
Vitamini A, C, B2
Minerali željezo, cink, bakar