Suho voće

Grožđice - Korinte

Grožđice - Korinte

Grožđice - Korinte
6,51 kn

Grožđice - Korinte

O proizvodu

Šifra artikla: 5000836

Vitis vinifera

Korintske grožđice komercijalni je naziv za grožđice iz Grčke, koja je jedan od najvećih europski proizvođača suhog grožđa (proizvodi čak 80% svjetske ponude). Ostatak dolazi iz Australije, Sjedinjenih Država (točnije Kalifornije) i Južne Afrike.

Podrijetlom iz regije Korint, ove grožđice postale su poznate pod nazivom "crno zlato". Smatraju se jednom od mnogih grčkih "super namirnica", hranom bogatom hranjivim tvarima koja je posebno korisna za zdravlje i dobrobit čovjeka. 

Korintske grožđice se intenzivno proizvode od 14. stoljeća. Ovo prirodno slatko, suho voće jedan je od najstarijih izvora šećera u drevnom svijetu (lakši za proizvodnju ili prikupljanje u usporedbi s medom). Uvijek su bile izuzetno važan proizvod za grčko gospodarstvo; posebno tijekom 19. stoljeća kada je njihov udio bio oko 50-75% izvoza.

Korintske grožđice uvijek su imale dvostruku uporabu: sušene ili sviježe u proizvodnji vina. Bogate su vlaknima, kalijem, antioksidansima i raznim vitaminima - B1, B2, B6 i C. Grčke grožđice izuzetno su bogate antioksidansima (posebno zbog svojih polifenola) i mineralima.

Uglavnom se koriste u slastičarstvu ili u pečenju, a odlično idu s bademima, trešnjama, vrhnjem, kruškama i malinama, te čine fantastičan i zdrav međuobrok. Preporučena dnevna doza je 2 velike žlice - što je oko 1/3 dnevne potrebe za voćem.

Dodajte ih svojim jutarnjim kašama i voćnim kolačima, kiflicama i puding, ali i salatama od kuskusa, kvinoje ili riže.

Sastojci: 99,5 % korinte, 0,5 % suncokretovo ulje.

1 porcija (100g) korintskih grožđica sadrži: 

Energetka vrijednost 283 kcal
Masti  0,3 g
  od čega su polinezasićene masne kiseline 0,2 g
Kolesterol  0 g
Natrij  8 mg
Kalij  892 mg
Ugljikohidrati  74 g
  od čega su dijetna vlakna 7 g
  od čega šećeri 67 g
Bjelančevine  4,1 g

Dobro se kombinira sa: