Čili i paprika

Čili Morita - cijela

Čili Morita - cijela

Čili Morita - cijela
15,57 kn 12,46 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Čili Morita - cijela

O proizvodu

Šifra artikla: 5000165

Capsicum annuum

Na španjolskom morita znači "kupinasta paprika" jer bojom te donekle izgledom podsjeća na kupinu.

Potječe iz sjevernog Meksika te su je u prošlosti koristili Azteci.

JAČINA: 2 500 - 10 000 SHU (umjerena)

OKUS

Morita čili paprike su slične chipotle čiliju, no kraće su dimljene zbog čega su mekše od chipotlea, voćnog okusa. Morita je zapravo kratko dimljeni sušeni jalapeno, zbog čega se često naziva Chipotle Morita.

KUPOVINA I ČUVANJE

Sušene ih čuvajte u zatvorenoj posudi na suhom mjestu. 

Kao i kod većine meksičkih čilija, preporučamo da prije upotrebe cijele papričice kratko tostirate na tavici ili u pećnici na visokoj temperaturi te ih potom sameljete u grubi prah ili rehidrirate u kipućoj vodi (ne više od 20 min jer postanu gorke), s dodatkom vode u kojoj se namakala, kratko sameljete u blenderu i protisnete kroz cjedilo kako bi dobili pastu nalik na marmeladu od šljiva. Ova pasta, pokrivena, trajati će nekoliko tjedana u frižideru uz moguću pojavu plijesni koju prije upotrebe odstranite.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Morita ima bogati dimljeni okus i često se koristi u kuhinji Centralne Amerike. Najčešće se upotrebljava u meksičkim ljutim salsama, kao marinada za mesa te u jelima od piletine i svinjetine.

Vrlo su dobre za juhe, umake i gulaše kojima je potrebna doza ljutine. 

Čili Mulato se koristi za pripremu salse seca tj. "suhe salse" koja je slična gremolati. Pomiješajte preprečeni kikiriki, sezam i češnjak s tostiranim moritama te začinite sa solju i limetom te dodajte kao umak uz meso.