Čili i paprika

Čili Mulato - cijeli

Čili Mulato - cijeli

Čili Mulato - cijeli
24,31 kn

Čili Mulato - cijeli

O proizvodu

Šifra artikla: 5000167

Capsicum Annuum

Mulato je blago do srednje sušena poblano papričica, slična anchu, no malo drugačijeg okusa. Dok nisu zrele, i ancho i mulato su zelene boje, no kako sazrijevaju ancho poprima tamno crvenu dok mulato smeđu boju, zatim se suše.

JAČINA: 2.500 - 3.000 SHU (blaga)

OKUS

Ima okus po čokoladi i slatkom korijenu s tragovima trešnje i duhana.

KUPOVINA I ČUVANJE

Mulato papričice uglavnom se prodaju sušene, crno-smeđe su boje, smežurane, pomalo podsječaju na suhe šljive. Dugačke su 10-ak centimetara.

Kao i kod većine meksičkih čilija, preporučamo da prije upotrebe cijele papričice kratko tostirate na tavici ili u pećnici na visokoj temperaturi te ih potom sameljete u grubi prah ili rehidrirate u kipućoj vodi (ne više od 20 min jer postanu gorke), s dodatkom vode u kojoj se namakala, kratko sameljete u blenderu i protisnete kroz cjedilo kako bi dobili pastu nalik na marmeladu od šljiva. Ova pasta, pokrivena, trajati će nekoliko tjedana u frižideru uz moguću pojavu plijesni koju prije upotrebe odstranite.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Uz Ancho i Pasillu ova paprika je dio "svetog trojstva", čili papričica upotrebljavanih za izradu meksičkih mole umaka.

Mulato paprika stoljećima se koristi u meksičkoj kuhinji. Za razliku od mnogih meksičkih čilija, ovaj papričica je rangirana kao vrlo blaga na Scovillovoj ljestvici. Poznate su da imaju delikatni okus dima i to ih čini omiljenima u meksičkoj kuhinji.

Zgnječene, mulato papričice odlično se kombiniraju s bogatim desertima poput sladoleda i čokoladne torte, kao i sa svježim voćem poput malina i crvenih naranči.