Začini

Ajowan

Ajowan

Ajowan
12,96 kn

Ajowan

O proizvodu

Šifra artikla: 5000010

Trachyspermum ammi

Ajowan, porijeklom iz Južne Indije, mala je biljka, srodna s kimom i kuminom. Sjeme je popularan začin u Indiji, a biljka se također uzgaja i upotrebljava u Pakistanu, Afganistanu, Iranu i Egiptu.

Eterično ulje ajowana u svijetu je bilo glavni izvor thymola (antiseptika phenola) dok se nije pojavio sintetički thymol.

OKUS

Kada ga se zgnječi sjeme ajowana ima jaki, više grub miris timjana. Okus, koji uvelike ovisi o thymolu u eteričnom ulju, gorak je i ljut. Ako ih se žvače, od sjemena ajowana može utrnuti jezik.

UPOTREBLJAVA se sušeno sjeme.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Ajowan se može kupiti na Indijskim tržnicama pod imenom ajwain ili carom, u specijaliziranim prodavaonicama ili supermarketima. Ukoliko ga čuvate u dobro zatvorenoj posudi, sjeme može stajati neograničeno. Kako bi otpustilo okus zgnječite ga prije upotrebe; lako se melje u mužaru.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Ajowan treba koristiti umjereno; od previše ajowana jelo će biti gorko. Kuhanje ublažava okus koji onda podsjeća na timjan ili origano, samo jači s notama papra.

Ajowan je prirodno sklon škrobnoj hrani, te se u jugozapadnoj Aziji koristi u kruhu (paratha), pikantnim pecivima (pakora), te u prženim komadićima kruha (naročito spravljenima od brašna slanutka).

Također se koristi za začinjanje ukiseljenog i korjenastog povrća. Često se kuha sa suhim grahom – olakšava nadutost te se iz tog razloga žvače kao pomoć pri probavi – te može biti i sastojak u nekim curry mješavinama.

Vrlo je popularan u vegeterijanskoj kuhinji Gujarata, gdje se koristi u tijestu za bhajias i pakoras, te sa čili papričicama i korijanderom za začinjanje palačinaki zvanih pudlas.

U Sj. Indiji ajowan se prži u maslu s ostalim začinima prije nego ih se doda jelu. Njegova najpoznatija upotreba na Zapadu je u začinjanju hrskavih grickalica zvanih Bombay mix.

S limunovim sokom i češnjakom dobar je za utrljavanje u riblje filee; ostavite ribu da se marinira sat/dva prije prženja.

Za ammi majus, srodnom biljkom, poznatom kao biskupov korov (bishop's weed) ili lažnom Queen Anne's lace, kao i Etiopijskim kuminom, se kaže da je ajowan koji se koristi u Etiopijskoj kuhinji.

BITAN JE za berbere, chat masalu.

DOBAR JE s ribom, mahunama, mahunarkama, korjenastim povrćem