Začini

Anis zvjezdasti

Anis zvjezdasti

TEMP-product-01
15,87 kn

Anis zvjezdasti

O proizvodu

Šifra artikla: 5000688

Illicium verum

Svakako najljepši začin, zvjezdast anis potječe iz Južne Kine i Vijetnama, gdje ima dugu povijest upotrebe u medicini i kulinarstvu.

U Europi je postao poznat negdje u 17. st., a stari recepti upućuju na to da je bio upotrebljavan kako bi dao okus sirupima, lijekovima za srce i konzervansima.

Danas ga kuhari na zapadu koriste za dodavanje okusa ribi i morskim plodovima, sirupima za poširanje smokve i kruške, te za začinjavanje tropskog voća.

OKUS

Arome je poput komorača i anisa. Zvjezdasti anis i sjemenke anisa sadržavaju eterična ulja s anetholom. Zvjezdast anis sadrži note slatkog korjena i snažnu toplinu. Okus je opor i sladak s blagim efektom utrnulosti, a ostavlja osvježavajuči i ugodan okus u ustima.

UPOTREBLJAVA SE u cijelom komadu ili komadićima ili mljeveni u prah.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Zvjezdasti anis najbolje je kupovati cijeli ili u komadićima. Izvan dosega svijetlosti, u dobro zatvorenoj posudi može stajati i godinu dana. Mljeveni začin kupujte u manjim količinama, a kao takav trebao bi sačuvati svojstva više od 6 mjeseci.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U kineskoj kuhinji zvjezdasti anis se upotrebljava u juhama i temeljcima, u marinadama za piletinu i svinjetinu pripremljenu na pari, te za ˝red-cooked˝ piletinu, patku i svinjetinu – meso dobije crveno-smeđu boju zbog pirjanja u tamnom bujonu u koji su dodani začini i umak od soje. Zvjezdasti anis također boji i aromatizira ˝marbled tea eggs˝.

Glavni je sastojak kineske mješavine od pet začina (five-spice powder). Vijetnamski kuhari također ga upotrebljavaju u pirjanim jelima i temeljcima te u pho (juhi od govedine i rezanaca). Okus zvjezdastog anisa može se otkriti u nekim kuhinjama Kerale u Južnoj Indiji, u nekim jelima sjeverne Indije može se upotrijebiti kao jeftinija zamjena sjemenkama anisa.

U kuhinjama zapada slabo se koristi, osim za aromatiziranje pića kao npr. pastis (liker od anisa) i anisette (liker od sjemenki anisa s okusom sladića), te u žvakaćim gumama i slatkišima.

Uz obogaćivanje okusa ribe, morskih plodova te nekih voćnih jela, izražava slatkoću poriluka, bundeve i korjenastog povrća.

BITAN JE za five-spice prah.

DOBAR JE s poširanom piletinom, ribom i morskim plodovima u court bouillonu (jednostavni temeljac za poširanje), smokvama, tropskim voćem, porilukom, bikovim repom, svinjetinom, bundevom, korjenastim povrćem

DOBRO SE KOMBINIRA sa cassia cimetom, čilijem, cimetom, korijanderom, sjemenom komorača, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, koricom limete, sechuan paprom, umakom od soje, sušenom korom mandarine.