Začini

Anis zvjezdasti

Anis zvjezdasti

TEMP-product-01
15,87 kn

Anis zvjezdasti

O proizvodu

Šifra artikla: 5000688

Illicium verum

Svakako najljepši začin, zvjezdast anis potječe iz Južne Kine i Vijetnama, gdje ima dugu povijest upotrebe u medicini i kulinarstvu.

U Europi je postao poznat negdje u 17. st., a stari recepti upućuju na to da je bio upotrebljavan kako bi dao okus sirupima, lijekovima za srce i konzervansima.

Danas ga kuhari na zapadu koriste za dodavanje okusa ribi i morskim plodovima, sirupima za poširanje smokve i kruške, te za začinjavanje tropskog voća.

OKUS

Arome je poput komorača i anisa. Zvjezdasti anis i sjemenke anisa sadržavaju eterična ulja s anetholom. Zvjezdast anis sadrži note slatkog korjena i snažnu toplinu. Okus je opor i sladak s blagim efektom utrnulosti, a ostavlja osvježavajuči i ugodan okus u ustima.

UPOTREBLJAVA SE u cijelom komadu ili komadićima ili mljeveni u prah.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Zvjezdasti anis najbolje je kupovati cijeli ili u komadićima. Izvan dosega svijetlosti, u dobro zatvorenoj posudi može stajati i godinu dana. Mljeveni začin kupujte u manjim količinama, a kao takav trebao bi sačuvati svojstva više od 6 mjeseci.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U kineskoj kuhinji zvjezdasti anis se upotrebljava u juhama i temeljcima, u marinadama za piletinu i svinjetinu pripremljenu na pari, te za ˝red-cooked˝ piletinu, patku i svinjetinu – meso dobije crveno-smeđu boju zbog pirjanja u tamnom bujonu u koji su dodani začini i umak od soje. Zvjezdasti anis također boji i aromatizira ˝marbled tea eggs˝.

Glavni je sastojak kineske mješavine od pet začina (five-spice powder). Vijetnamski kuhari također ga upotrebljavaju u pirjanim jelima i temeljcima te u pho (juhi od govedine i rezanaca). Okus zvjezdastog anisa može se otkriti u nekim kuhinjama Kerale u Južnoj Indiji, u nekim jelima sjeverne Indije može se upotrijebiti kao jeftinija zamjena sjemenkama anisa.

U kuhinjama zapada slabo se koristi, osim za aromatiziranje pića kao npr. pastis (liker od anisa) i anisette (liker od sjemenki anisa s okusom sladića), te u žvakaćim gumama i slatkišima.

Uz obogaćivanje okusa ribe, morskih plodova te nekih voćnih jela, izražava slatkoću poriluka, bundeve i korjenastog povrća.

BITAN JE za five-spice prah.

DOBAR JE s poširanom piletinom, ribom i morskim plodovima u court bouillonu (jednostavni temeljac za poširanje), smokvama, tropskim voćem, porilukom, bikovim repom, svinjetinom, bundevom, korjenastim povrćem