Začini

Aronia - prah BIO

Aronia - prah BIO

Aronia - prah BIO
20,25 kn

Aronia - prah BIO

O proizvodu

Šifra artikla: 5000013

Aronia melanocarpa

Crna aronija obično je visoka do 1 m (može izrasti i do 3 m), a razmnožava se putem korijena. Listovi su mali, do 6 cm širine i nazubljenog ruba; u vegetaciji su tamnozelene boje, a u jesen dobivaju dekorativnu žarko crvenu boju. Cvjetovi su bijeli u kiticama. Okrugli, ljubičasto-crni plodovi (bobice) redovito se pojavljuju u velikom broju. Promjer jednoga ploda iznosi 6–13,5 mm, a težina 1,0–1,5 g.

Plodovi su u početku prekriveni bjelkastom prevlakom, bez kojega izgledaju kao da su lakirani, a dozrijevaju u kolovozu. Bobica ima intenzivnu ljubičasto-crnu boju i slatku do kiselkastu, trpku aromu koja podsjeća na borovnice i šipak. U plodovima nema koštica, a sjemenke su sitne.

Aronija je porijeklom iz Sjeverne Amerike, a početkom 20-tog stoljeća počinje se uzgajati u Rusiji i Skandinaviji, te danas širom Istočne Europe. Popularnost proizvoda od aronije doprinosi širenju uzgoja i razvoju prehrambene industrije na bazi aronije u bliskoj budućnosti.

Aronija bobice ne akumuliraju otrovne elemente (olovo, kadmij, arsen, kositar), a biljke pri rastu ne zahtijevaju kemijsku zaštitu protiv patogena, štetočina i bolesti, stoga su plodovi potpuno ekološki i ne sadrže tragove pesticida.

Aronija je perspektivna biljka, atraktivna u hortikulturi, a bobice su vrijedan sastojak za prehranu. Plod se koristi za proizvodnju sokova, sirupa, čajeva i likera, a ekstrakt sušene aronije kao snažan antioksidans - dodatak prehrani. Sok od ovog voća je jedak i nije sladak, ali je bogat vitaminom C i antioksidansima.

Njena popularnost posljednjih godina raste, tako da je danas mnogi nutricionisti preporučuju, kao i svi oni koji tragaju za alternativnim izborom hrane. Privukla je pažnju znastvenika zbog neobično visokog nivoa antioksidansa (najveća ORAC vrijednost - the Oxygen Radical Absorbance Capacity – jedinica za mjerenje vrijednosti antioksidansa u hrani).

Upravo pigment u koži bobice sadrži aktivne sastojke antocijanine koji štite organizam. Antocijanini umanjuju posljedice oksidativnog stresa. Naime, neki flavonoidi poseduju i do pedeset puta veću antioksidansnu aktivnost nego vitamini C i E te tako djeluju preventivno na nastanak mnogih bolesti. Plod aronije je prava riznica mineralnih elemenata i vitamina: A, C, E, B1, B2, B6, B9, najviše vitamina P (važan za gipkost krvnih žila), flavonoidi i željezo, mangan i dr.

Bogat sadržaj antioksidansa u aroniji može biti koristan kao prehrambena preventiva za smanjenje rizika od bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom.

Sušena i fino mljevena bobica aronije nakon odvajanja matičnog soka hladnim prešanjem osigurava vrlo visoku koncentraciju antioksidansa.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Izvrstan dodatak jelima, kolačima i pekarskim proizvodima. Aronija je prirodni konzervans pa prah možete koristiti i kod pripremanja pekmeza i džemova.
Kako bi obogatili svoj obrok prah možete umiješati u svoj omiljeni doručak od žitarica, u jogurt ili shake, te ga dodati u bilo koji med.