Začini

Cimet Cassia 2,5 cm

Cimet Cassia 2,5 cm

Cimet Cassia 2,5 cm
7,02 kn

Cimet Cassia 2,5 cm

O proizvodu

Šifra artikla: 5000028

Cinnamomun cassia

Cassia je suha kora stabla iz porodice lovora i potječe iz Assama i južne Burme. U Kineskom herbariju zabilježen je 2700g. p.k; a danas se cassia uglavnom uvozi iz Kine i Vijetnama.

Najkvalitetniji dolazi iz Sj. Vijetnama. Cassia i cimet u mnogim se zemljama upotrebljavaju naizmjenično. U SAD-u cassia se prodaje kao cimet ili cassia cimet, a upotrebljava se radije nego pravi cimet zbog izaženije arome i okusa.

OKUS

Cassia ima intenzivniju aromu od cimeta zbog veće koncentracije eteričnog ulja. Slatkasta je uz izrazitu oporost i jedak rub.

Vijetnamska cassia ima najveću koncentraciju eteričnog ulja i najjači okus.

UPOTREBLJAVAJU SE suha kora i štapići (smotuljci), mljevena kora, nezreli sušeni plodovi zvani cassia pupoljci, tejpat listovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Cassiu je teško mljeti, stoga bi bilo bolje da kupujete manje količine mljevene cassie kao i štapiće cassie. Štapići će okus zadržati i do 2 godine ukoliko ih čuvate u zatvorenoj posudi.

Koru, pupoljke i listove kupujte od specijaliziranih trgovaca i čuvajte u dobro zatvorenim posudama.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cassia je osnovni začin u Kini, gdje se najčešće upotrebljava u cijelosti kako bi aromatizirala pirjana jela i umake za meso i perad, a mljevena cassia sastavni je dio praha od pet začina (five spice).

U Indiji je nalazimo u curry-ima i pilafima, a u Njemačkoj i Rusiji često se koristi za aromatiziranje čokolade.

Za delikatne deserte radije koristite cimet a ne cassiju, ali svakako je dobra sa jabukama, šljivama, suhim datuljama i grožđicama.

Cassia se upotrebljava u začinskim mješavinama za pečenje ili slatka jela. Njezina oporost dobro se slaže sa patkom ili svinjetinom, a dobra je i sa bundevom i drugim zimskim tikvama, sa slatkim krumpirom, te sa lećom i grahom.

Pupoljci cassije u Aziji se upotrebljavaju u slatko kiselim krastavcima. Jako su dobri u voćnim kompotima.

Tejpat listovi često se nazivaju indijskim lovorovim listom, iz razloga što oboje dalaze od vrste lovorike i jer se oboje koriste u jelima koja se dugo kuhaju te ih se uklanja prije serviranja.

Tejpat listovi su u pogledu arome potpuno drugačiji od lovora, a ukoliko ne možete naći tejpat listove, puno bolja zamjena od lovorovog lista su klinčići ili komadić cassie. Listovi se u velikim količinama koriste u byryanima i kormama u Sj. Indiji te u nekim garam masalama.

Indonezijska ili Korintska cassia, C. Burmannii, sa Sumatre tamnije je boje, a okus ugodno začinjen, no fali joj dubina Vijetnamske ili Kineske cassie.

BITAN JE za five spice.

DOBAR JE s jabukama, šljivama, suhim šljivama, mahunarkama, mesom i peradi, korjenastim povrćem.