Začini

Korijander - sjeme

Korijander - sjeme

Korijander - sjeme
6,68 kn

Korijander - sjeme

O proizvodu

Šifra artikla: 5000241

Coriandrum sativum

Malo biljaka daje i list i plod kao začin primjenjiv u svjetskim kuhinjama, a korijander je po tom pitanju nedvojbeno najčešće upotrebljavan začin u obje forme.

Kao začin uzgaja se u istočnoj Europi, Indiji, SAD-u, centralnoj Americi pa tako i u njegovom prirodnom habitatu zapadnoj Aziji i Mediteranu. U svim spomenutim regijama upotrebljava se obilato, ponekad u kombinaciji s listom koji je poznat kao cilantro.

Cijele okrugle Marokanske sjemenke korijandera mnogo su više zastupljene nego one ovalne Indijske, no Indijske su slađe.

Sjemenke su krhke i lako se samelju u mužaru.

OKUS

Zrela sjemenka ima slatkasto drveni miris s paprenim i cvjetnim notama, okus je sladak, blag i topao sa očitom notom naranče.

UPOTREBLJAVAJU SE osušene sjemenke

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Korijander je lako dostupan. Kupujte cijele sjemenke. Lako se smrve po potrebi, ali njegova aromatična svojstva brzo ishlape nakon mljevenja. U dobro zatvorenoj posudi izdržati će godinama.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Kuhari upotrebljavaju korijander u većim količinama nego druge začine, zbog njegovog blagog okusa. Nakon suhog prženja na tavici korijander služi kao baza za mnoge curry i masala mješavine.

Sjeverno afrički kuhari koriste ga u harissi, tabilu, ras el hanoutu... na Bliskom Istoku korijander upotrebljavaju u baharat mješavinama, a svugdje je popularan kao začin uz jela od povrća, gulašima i u kobasicama. U Europi i SAD-u korijander služi kao začin kod kiseljenja, chutneya. Sastavni je dio Engleske mixed sweet spice mješavine koja se upotrebljava u kolačima i keksima.

Okus mu se dobro kombinira sa jesenskim voćem, jabukama, šljivama, kruškama, dunjama – pečene ili u kompotu.

BITAN JE za harissu, tabil, dukku i većinu masala.

DOBAR JE s jabukama, piletinom, citrusima, ribom, šunkom, gljivama, lukom, šljivama, svinjetinom, krumpirima.

DOBRO SE KOMBINIRA sa pimentom, čilijem, cimetom, klinčići, kuminom, komoračem, češnjakom, đumbirom, macisom, muškatnim oraščićem.