Začini

Muškatni oraščić - prah

Muškatni oraščić - prah

Muškatni oraščić - prah
13,31 kn

Muškatni oraščić - prah

O proizvodu

Šifra artikla: 5000782

Myristica fragrans

Grmovito, zimzeleno stablo, porijeklom s Indonezijskog otočja Banda, često nazivanim Otočjem Začina, proizvodi plodove koji daju dva različita začina, muškatni oraščić i macis.

U 6. st. oba su začina bila dio karavanske trgovine Aleksandrije, a u Europu su ih najvjerojatnije donijeli križari. Njihova najranija upotreba u Kini, Indiji, Arapskom poluotoku i Europi bila je u ljekovite svrhe.

Kada su Portugalci počeli trgovati direktno s otoka, muškantni oraščić je dobio na važnosti kao začin te se do kraja 18. st. u Engleskoj stvorila prava pomama.

Danas su najveći izvoznici muškatnog oraščića Guatemala, Indonezija i Indija, dok je nekad vrlo jaka izvoznica Grenada, tek na 8. mjestu. Grenada također ima muškatni orah na svojoj zastavi.

OKUS

Muškatni oraščić i macis imaju sličnu bogatu, svježu i toplu aromu. Muškatni oraščić miriše slatkasto, ali je više kamforni i borastiji nego macis. Okus oba začina je topli i visoko aromatičan, ali muškatni oraščić ima naznake klinčića te gorko-slatki drvenast okus.

UPOTREBLJAVAJU SE jezgra sjemena i cvijet koji obavija sjeme (cvijet je poznat kao macis).

KUPOVINA I ČUVANJE

Muškatni je oraščić najbolje kupiti cijelog. U dobro zatvorenoj posudi može stajati skoro beskonačno, a jednostavno ga je samljeti ili naribati. Jednom samljeven svoj okus gubi prilično brzo.

Muškatni oraščić i macis iz Banda i Penanga smatraju se mnogo kvalitetnijim od onih iz Zapadne Indije, a njihova kvaliteta, osim po okusu, određuje se prema veličini jezgre. Veći su cjenjeniji.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Indiji muškatni oraščić se koristi više nego macis, prvenstveno zbog visoke cijene macisa; oba se začina koriste umjereno, najviše u Moghulskim jelima.

Arapi već dugo koriste oba začina u jelima delikatnog okusa, od ovčetine i janjetine. U Sjevernoj Africi može ih se naći u začinskim mješavinama kao što su tuniški galat, dagga i marokanski ras el hanout. Europljani naširoko koriste i muškatni oraščić i macis i u slatkim i u pikantnim jelima.

Muškatni oraščić naširoko se koristi u kolačićima s medom, bogatim voćnim kolačima, voćnim desertima i punčevima. Dobar je u složencima te u većini jela s jajima i sirom.

Nizozemci izdašno stavljaju muškatni oraščić u bijeli kupus, cvjetaču, u pire od povrća, mesne složence i voćne pudinge; Talijani radije stavljaju manje količine jelima od mješanog povrća, špinata, teletine te u punjenja ili umake za tjesteninu.

U Francuskoj se, uz papar i klinčiće, stavlja u složence i ragu. Poluzreli muškatni oraščić, posvuda izboden (kao što se radi i sa poluzrelim orasima) ta namakan prije nego se dva puta iskuha u sirupu, davno je u Maleziji bio popularan slatkiš.

BITAN JE za desertne začine, quatre epices, ras el hanout, tunišku mješavinu 5 začina.

DOBAR JE s kupusom, mrkvom, sirom i jelima od sira, piletinom, jajima, gustim juhama od ribe ili morskih plodova, janjetinom, mliječnim jelima, lukom, krumpirom, pitom od buče, špinatom, slatkim krumpirom, teletinom.

DOBRO SE KOMBINIRAkardamomom, cimetom, klinčićem, korijanderom, kuminom, đumbirom, macisom, paprom, ružinim pupoljcima, timjanom.