Začini

Naranča korica - komadići 6-8 mm BIO

Naranča korica - komadići 6-8 mm BIO

Naranča korica - komadići 6-8 mm BIO
8,68 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Naranča korica - komadići 6-8 mm BIO

O proizvodu

Šifra artikla: 5001312

Citrus sinensis


Porijeklom iz Azije, naranče su najpopularniji citrus te jedno od najuzgajanijih voća na svijetu.
Japanci koriste koricu malih citrusa koje nazivaju yuzu, kinezi preferiraju suhe korice naranče ili mandarine, na bliskom istoku više se koriste suhe limete. Na zapadu kuhari upotrebljavaju citrusne sokove, dok koricu ribaju ili kandiraju. Na karipskom otočju i Meksiku, bilo bi nezamislivo kuhati bez limeta.


OKUS Narančine korice imaju jasan miris naranče, okus je kiseli do gorki, ovisno o vrsti.


UPOTREBLJAVAJU SE  svježe i sušene korice, sok.


KUPOVINA I ČUVANJE Na blisko-istočnim i iranskim tržnicama često se nailazi na sušenu koricu gorke naranče i sve vrste sušenih limuna i limeta. Svježe naranče najbolje je kupovati na tržnicama ili od uzgajivača.
U dobro zatvorenoj posudi, kandirane ili sušene korice citrusa mogu se čuvati godinama.


UPOTREBA U KULINARSTVU Naranča se najviše koristi zbog svog soka i korice koji su puni aromatičnog okusa. Od njih se može raditi sok, marmelada te se koristiti kao dekoracija jelima i kolačina. Odličan su dodatak gorkoj čokoladi, jasminu i piletini te se divno slažu uz komorač.


U nekim dijelovima Irana popularne su gorke naranče od kojih se korica i sok dodaju varivima i gulašima. Ovaj okus posebno se dobro slaže s patkom, piletinom i zečetinom.


Karipske i južnoameričke marinade (mojos) rade se od soka limeta, limuna i grejpa ili soka gorke naranče u koje se dodaju češnjak, začini, voće i svježe začinsko bilje. Upotrebljavaju se kao marinade, dipovi, salatni dresinzi ili kao osvježavajući umaci uz povrće, ribu te grilano i pečeno meso.


Osim gore navedenog citrusi u prahu se mogu upotrebljavati kao nadopuna začinskim mješavinama, pomiješana s paprom posebno dobro paše uz ribe i plodove mora. Da bi prenijela aromu umiješajte je u šećer. Često se koristi kao aroma u raznim slatkim glazurama, kolačima, keksima i tortama ili je jednostavno stavite u jogurt. Pčelari je ponekad stavljaju u med kao aromu. Može se utrljavati na meso kao rub i koristiti u raznim marinadama i dresinzima.


DOBRE UZ piletinu, kolače, deserte, meso, čokoladu.