
Papar Longum
Papar Longum
Papar Longum
O proizvodu

Piper longum i Piper retrofactum
Longum ili Bengalski papar, duguljasti je papar prijeklom iz Indije i Indonezije. Najviše se upotrebljava u Aziji, istočnoj i sjevernoj Africi, jelima koja se dugo kuhaju i kao začin za kiseljenje.
Longum se bere dok je još zelen, a svoju sivkasto-crnu boju dobije sušeći se na suncu.
OKUS
Miriše slatkasto, a okusom podsjeća na crni papar, no usta će utrnuti. Indonezijski Longum nešto je duži i ljući od Indijskog.
UPOTREBLJAVAJU SE duguljasti plodovi.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Longum se ne pronalazi često na policama supermarketa, no dio je redovne ponude svakog dućana sa začinima.
Kupuje se cijeli te se melje prema potrebi. Isto kao i kod običnog papra, okusi mu puno brže hlape ukoliko se samelje.
Ako ste ga kupili cijelog, možete ga držati u dobro zatvorenoj posudi više od godine dana.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Upotrebljavajte ga kao i crni papar.
U južnoj Indiji koristi se u varivima s lećom i krastavcima, a zbog svog blago slatkog okusa ide dobro i uz južnoistočne Azijske mješavine za grilana mesa.
Odličan je izbor za ljetne salate, za slatko-ljute kombinacije, kao i voće poput manga.
DOBAR JE uz većinu jela, sa šparogama, artičokama, gljivama, mesom.
DOBRO SE KOMBINIRA sa bosiljkom, kardamomom, cimetom, kuminom, češnjakom, đumbirom, kokosovim mlijekom, korijanderom, limunom, limetom.