Začini

Poriluk - prah

Poriluk - prah

Poriluk - prah
6,64 kn

Poriluk - prah

O proizvodu

Šifra artikla: 5000492

Allium ampeloprasum

Poriluk je vrlo stara kultivirana biljka koja je u najbližem srodstvu s crvenim lukom, češnjakom, drobnjakom i ostalim vrstama luka. 

Uzgajali su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani i cijenili ga kao ljekovitu biljku.

Sirovi poriluk odličan je izvor mangana, željeza, folne kiseline, vitamina C i B6.

OKUS

Poriluk ima blagi okus, sličan luku, ali slađi.

UPOTREBLJAVA SE svježi ili u prahu.

KUPOVINA I ČUVANJE

Poriluk se većinom kupuje u svežnjevima na tržnicama i u dućanima, a preporuča se da kupujete one sa malo korijenja i tamno zelenim listovima. 

Svježi se treba čuvati u plastičnoj ili papirnatoj vrećici u frižideru kako ne bi pustio svoj miris na ostale stvari, a u prahu na zatvorenom, suhom mjestu. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Tradicionalno se priprema s krumpirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak juhama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem.

Da bi se spriječio izraziti gubitak dragocjenih sastojaka prilikom kuhanja, preporučuje se poriluk (kao i ostale vrste povrća) staviti u vruću vodu umjesto u hladnu.

Poriluk u prahu koristi se kao zamjena za svježi poriluk.

DOBAR za mesna jela, umake, juhe i dipove.