
Poriluk - prah
Poriluk - prah
Poriluk - prah
O proizvodu

Allium ampeloprasum
Poriluk je vrlo stara kultivirana biljka koja je u najbližem srodstvu s crvenim lukom, češnjakom, drobnjakom i ostalim vrstama luka.
Uzgajali su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani i cijenili ga kao ljekovitu biljku.
Sirovi poriluk odličan je izvor mangana, željeza, folne kiseline, vitamina C i B6.
OKUS
Poriluk ima blagi okus, sličan luku, ali slađi.
UPOTREBLJAVA SE svježi ili u prahu.
KUPOVINA I ČUVANJE
Poriluk se većinom kupuje u svežnjevima na tržnicama i u dućanima, a preporuča se da kupujete one s malo korijenja i tamno zelenim listovima.
Svježi se treba čuvati u plastičnoj ili papirnatoj vrećici u frižideru kako ne bi pustio svoj miris na ostale stvari, a u prahu na zatvorenom, suhom mjestu.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Tradicionalno se priprema s krumpirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak juhama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem.
Da bi se spriječio izraziti gubitak dragocjenih sastojaka prilikom kuhanja, preporučuje se poriluk (kao i ostale vrste povrća) staviti u vruću vodu umjesto u hladnu.
Poriluk u prahu koristi se kao zamjena za svježi poriluk.
DOBAR za mesna jela, umake, juhe i dipove.