Začini

Rajčica sušene BIO polovice

Rajčica sušene BIO polovice

Rajčica sušene BIO polovice
6,69 kn

Rajčica sušene BIO polovice

O proizvodu

Šifra artikla: 5000883

Solanum Lycopersicum

Rajčica je jednogodišnja povrtna biljka, bliži srodnik krumpiru. Naziva se još pomidor, paradajz, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, jabučica. Rajčica se tradicionalno svrstava u povrće, no iz perspektive botaničara smatra se voćem.

Rajčica potječe iz Južne Amerike, a u Europi postaje poznata sredinom 16 st.

Ljekovito djelovanje rajčice nalazi se prije svega  u plodovima, koji su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Sok od rajčice snižava krvni tlak.

OKUS

Rajčica je mješavine kiselog i slatkog okusa, a to ovisi o porijeklu i uvjetima rasta poput kolicine sunca, kiše, temperature i vrste tla.

UPOTREBLJAVA SE svježa rezana, sušena ili u prahu.

KUPOVINA I ČUVANJE

Svježe rajčice je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi jer predugim držanjem u frižideru mogu izgubiti okus, dok se sušene i u prahu trebaju držati na zatvorenom suhom mjestu. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Rajčice su odlične za umake, poput pesto rosso ili bolognese, ili kao nadjev za pizzu i bruscette, a od njih se može napraviti i juha. 

Grilane na roštilju ili tavi su izvrstan izbor kao prilog uz meso. 

Savršene su za osvježavajuće ljetne salate u kombinaciji sa mozzarelom ili svježim povrćem.

U prahu, mogu poslužiti za bojanje hrane i dekoraciju jela.

DOBRA za jela od riže, tjestenine, juhe, umake, za bojanje hrane.

DOBRE U KOMBINACIJI s bosiljkom, origanom, lukom, sirom, vlascem, čilijem, paprom.