Začini

Rozi papar

Rozi papar

Rozi papar
20,48 kn

Rozi papar

O proizvodu

Šifra artikla: 5000410

Schinus terebinthifolius

Rozi papar plod je brazilskod drva papra, udomačenog ne samo u Brazilu nego i Argentini i Paragvaju. Rasprostranjeno je kao dobro drvo za sjenu. Raste izrazito agresivno i invazivno, tako da ga danas možemo naći u svakom dijelu svijeta sa blagom klimom.

Mono-terpenes iz lako hlapljivog ulja mogu uzrokovati iritacije ždrijela, ali ne u količinama koje zahtjevaju kuharski recepti.

Reunion je jedino mjesto gdje se rozi papar uzgaja komercijalno.

OKUS

Aroma smljevene bobice je ugodno voćna s notom bora. Okus je voćni, smolasti i slatko aromatičan, nalik na borovicu ali ne toliko intenzivan. Sa pravim crnim paprom ima jednu važnu poveznicu – piperinsko ulje, no nema njegovu ljutinu.

UPOTREBLJAVA SE suhe bobice

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Rozi papar se kupuje kao začin u većini dučana i specijaliziranim trgovinama.

Bobice sušene smrzavanjem imaju najbolje boje i okus. Također se može nabaviti u rasolu, octu ili vodi, flaširan ili u konzervi. Suhe bobice se često dodaju uz crni, bijeli i zeleni papar, ali s njima nije povezan.

U zatvorenoj posudi izdržati će do dvije godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Rozi papar obogaćuje razna jela. Upotrebljavajte ga u manjim količinama. Kiseljenje omekša bobice, a i lako se smrve. Suhe bobice imaju krhku paprenu vanjsku ljusku i tvrđu sjemenku.

Preporučujemo ga uz ribu i piletinu, ali ide i uz divljač i druga bogata jela kao i borovica.

Rozi papar daje aromu raznim delikatnim umacima koji se poslužuju uz jastoga, janjeće medaljone i svinjetinu.
 

DOBAR JE uz ribu, piletinu, bogata masna mesa, divljač

DOBRO SE KOMBINIRA sa krbuljicom, komoračem, galangalom... lemon grass, mentom, peršinom, crnim i zelenim paprom.