Začini

Šafranika - latice

Šafranika - latice

Šafranika - latice
22,01 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Šafranika - latice

O proizvodu

Šifra artikla: 5000995

Carthamus tinctorius

Šafranika, prastara je biljka, nalik na čičak, tradicionalno uzgajana na malim parcelama za lokalnu potrošnju, bilo kao lijek, boja, bojilo za hranu ili začin.

Danas se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, najviše kao uljana kultura. Nepošteni trgovci ponekad turistima podvaljuju šafraniku kao mnogo skuplji šafran, te je doista u nekim zemljama poznat kao bastard (nalik na) ili lažni šafran.

OKUS

Šafranika ima slabu aromu, ali miriše travasto i pomalo kožnato; okus je gorak i lagano opor. Iako sadrži bojila carthamin i saflor žutu, nedostaju joj esencijalna ulja koja daju aromu.

UPOTREBLJAVAJU se suhi cvjetovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Šafranika je dostupna u nekim trgovinama začina, a u zemljama gdje se koristi može se kupiti u trgovinama. Prodaje se u obliku suhih latica ili zbijenih glavica cvjetova.

U Turskoj, gdje se svakodnevno koristi može se prodavati kao Turski šafran.

Čuvati u zatvorenoj posudi, a okus izblijedi nakon 8-10 mjeseci.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Šafranika može obojati rižu, složence i juhe u svijetlo zlatnu, iako ne daje dubinu boje ili složeni okus kao šafran. Na ovaj način najčešće se koristi u Indiji te u Arapskom svijetu.

Latice se mogu dodati direktno u jelo ili staviti u toplu vodu kako bi dobili obojanu tekućinu.

Portugalski kuhari koriste šafraniku u začinskim pastama za riblje složence te u umacima od octa koja idu uz jela od ribe.

U Turskoj se koristi u kuhanju, ali se češće koristi kao ukras za jela od mesa i povrća.

Ulje Šafranike bogato je mono-nezasićenim masnim kiselinama koje su korisne u prevenciji srčanih bolesti.

DOBRA JE s ribom, rižom, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA sa čilijem, korijanderom, kuminom, češnjakom, paprikom, peršinom.