Začini

Sezam Tex-Mex

Sezam Tex-Mex

Sezam Tex-Mex
37,21 kn

Sezam Tex-Mex

O proizvodu

Šifra artikla: 5000998

Sesamum indicum

Sezam je jedna od prvih biljaka koje su se uzgajale zbog sjemena.

Egipćani i Babilonci sezam su upotrebljavali u kruhu, navika koja je i danas prisutna na srednjem istoku.

Cijele sjemenke dobivaju se od jednogodišnje tropske biljke. Sezam može biti blijedo zlatni ili bijeli, crveni, smeđi ili crni ovisno o vrsti. Sjemenke su male, plosnate i ovalne, sjajne su i voskaste zbog ulja koje sadrže i relativno su mekane. Kremasto bijeli sezam je najzastupljeniji.

Na srednjem istoku blijedo smeđi tahini (sezamova pasta) miješa se sa češnjakom i limunovim sokom te se kao takva koristi kao baza brojnim dresinzima uz humus, jela od povrća i ribu.

Tex-Mex (Texas i Mexican) je naziv za jela koja potječu s jugozapada Sj. Amerike, karakteristična po siru, grahu, mesu, paprici i začinima. Iako je poznata kao ljuta, često se koriste začini poput kumina i korijandera. 

OKUS

Sezamove sjemenke nisu pretjerano aromatične, ali imaju umjeren orašast miris, koji je još izraženiji ukoliko se sjemenke tostiraju. Tex-Mex dodatak pruža jedinstvenu ljutinu sezamovim sjemenkama. 

UPOTREBLJAVAJU SE cijele sjemenke, ulje i pasta od sjemenki.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Sjemenke sezama mogu se naći u većini dućana, a u nekim specijaliziranim, može se naći i tahini, tamni kineski sezam i tamno sezamovo ulje. Sjemenke čuvajte u dobro zatvorenim posudama.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Sezam se posipava po kruhu i pecivima prije pečenja. Neizostavan je sastojak bliskoistočne mješavine začina za'atar i japanske seven spice mješavine. Najvažniji je sastojak bliskoistočne Halve.

Tamno smeđa kineska pasta od sezama i ulje boje jantara dobiveni su od tostiranih sjemenki. Tostiranje pojačava orašast okus i daje tamniju boju.

Ovi proizvodi široko su zastupljeni u Kineskoj, Koreskoj i Japanskoj kuhinji. Azijsko ulje je začinsko ulje i nije pogodno za kuhanje jer gori na nižim temperaturama. Kineska pasta od sezama ima gustu teksturu i upotrebljava se u dresinzima za tjesteninu, rižu i povrće. Kinezi vole hrskavu teksturu sezamovih sjemenki panima „paniraju“ loptice i tosteve od škampi.

U Japanu bijeli ili zlatni sezam miješa se sa soja umakom i šećerom te se poslužuje kao dresing uz hladnu piletinu, tjesteninu i povrtne salate. Crni sezam upotrebljava se u kineskoj i japanskoj kuhinji kao dodatak riži, povrću, ribi i morskim plodovima.

Sezami s okusima odličan su dodatak za sendviče, tortille i salate. 

DOBAR UZ patliđane, ribu, zeleno povrće, tjesteninu, rižu, tikvice, salate, sendviče, peciva.

DOBRO SE KOMBINIRA sa kardamomom, cassiom, čilijem, klinčićem, korijanderom, đumbirom, muškatnim oraščićem, origanom, paprom, sumakom, timjanom.