Začini

Sezam tostirani BIO

Sezam tostirani BIO

Sezam tostirani BIO
6,32 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Sezam tostirani BIO

O proizvodu

Šifra artikla: 5000889

Sesamum indicum

Sezam je jedna od prvih biljaka koje su se uzgajale zbog sjemena.

Egipćani i Babilonci sezam su upotrebljavali u kruhu, navika koja je i danas prisutna na srednjem istoku.

Cijele sjemenke dobivaju se od jednogodišnje tropske biljke. Sezam može biti blijedo zlatni ili bijeli, crveni, smeđi ili crni ovisno o vrsti. Sjemenke su male, plosnate i ovalne, sjajne su i voskaste zbog ulja koje sadrže i relativno su mekane. Kremasto bijeli sezam je najzastupljeniji.

Na srednjem istoku blijedo smeđi tahini (sezamova pasta) miješa se sa češnjakom i limunovim sokom te se kao takva koristi kao baza brojnim dresinzima uz humus, jela od povrća i ribu.

Najveći proizvođač sezama smatra se Indija odn. Burma, dok je najveći uvoznik Japan.

OKUS

Sezamove sjemenke nisu pretjerano aromatične, ali imaju umjeren orašast miris, koji je još izraženiji ukoliko se sjemenke tostiraju. Crne sjemenke imaju više zemljasti okus i obično se ne melju.

UPOTREBLJAVAJU SE cijele sjemenke, ulje i pasta od sjemenki.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Sjemenke sezama mogu se naći u većini dućana, a u nekim specijaliziranim, može se naći i tahini, tamni kineski sezam i tamno sezamovo ulje. Sjemenke čuvajte u dobro zatvorenim posudama i tostirajte ih prije upotrebe.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Sezam se posipava po kruhu i pecivima prije pečenja. Neizostavan je sastojak bliskoistočne mješavine začina za'atar i japanske seven spice mješavine. Najvažniji je sastojak bliskoistočne Halve.

Tamno smeđa kineska pasta od sezama i ulje boje jantara dobiveni su od tostiranih sjemenki. Tostiranje pojačava orašast okus i daje tamniju boju.

Ovi proizvodi široko su zastupljeni u Kineskoj, Koreskoj i Japanskoj kuhinji. Azijsko ulje je začinsko ulje i nije pogodno za kuhanje jer gori na nižim temperaturama. Kineska pasta od sezama ima gustu teksturu i upotrebljava se u dresinzima za tjesteninu, rižu i povrće. Kinezi vole hrskavu teksturu sezamovih sjemenki panima „paniraju“ loptice i tosteve od škampi.

U Japanu bijeli ili zlatni sezam miješa se sa soja umakom i šećerom te se poslužuje kao dresing uz hladnu piletinu, tjesteninu i povrtne salate. Crni sezam upotrebljava se u kineskoj i japanskoj kuhinji kao dodatak riži, povrću, ribi i morskim plodovima.

BITAN JE za Za'atar, Goma shio, Seven spice.

DOBAR UZ patliđane, ribu, zeleno povrće, tjesteninu, rižu, tikvice, salate, sendviče, peciva.

DOBRO SE KOMBINIRA sa kardamomom, cassiom, čilijem, klinčićem, korijanderom, đumbirom, muškatnim oraščićem, origanom, paprom, sumakom, timjanom.