
Sezam Yuzu
Sezam Yuzu
Sezam Yuzu
O proizvodu

SASTAV: tostirane sjemenke sezama, sok od yuzu, šećer, sol, aminokiseline, hidrolizirani proteini, pigment gardenije, natrijev glutamat
Alergeni: može sadržavati tragove gorušice, celera i orašastih plodova.
Sesamum indicum
Sezam je jedna od prvih biljaka koje su se uzgajale zbog sjemena.
Egipćani i Babilonci sezam su upotrebljavali u kruhu, navika koja je i danas prisutna na Bliskom Istoku.
Cijele sjemenke dobivaju se od jednogodišnje tropske biljke. Sezam može biti blijedo zlatni ili bijeli, crveni, smeđi ili crni ovisno o vrsti. Sjemenke su male, plosnate i ovalne, sjajne su i voskaste zbog ulja koje sadrže i relativno su mekane. Kremasto bijeli sezam je najzastupljeniji.
Na Bliskom Istoku blijedo smeđi tahini (sezamova pasta) miješa se sa češnjakom i limunovim sokom te se kao takva koristi kao baza brojnim dresinzima uz humus, jela od povrća i ribu.
Yuzu je vrsta azijskog citrusa, opisanog poput manjeg grejpa s jako aromatičnim okusom. Često se korica koristi zbog svog mirisa te se može koristiti za marmelade, kolače, umake, čaj i kao dodatak alkoholnim pićima.
OKUS
Sezamove sjemenke nisu pretjerano aromatične, ali imaju umjeren orašast miris, koji je još izraženiji ukoliko se sjemenke tostiraju. Yuzu je svježeg, citrusnog okusa sličnog grejpu s notama mandarine.
UPOTREBLJAVAJU SE cijele sjemenke, ulje i pasta od sjemenki.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Sjemenke sezama mogu se naći u većini dućana, a u nekim specijaliziranim, može se naći i tahini, tamni kineski sezam i tamno sezamovo ulje. Sjemenke čuvajte u dobro zatvorenim posudama.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Sezam se posipava po kruhu i pecivima prije pečenja. Neizostavan je sastojak bliskoistočne mješavine začina za'atar i japanske seven spice mješavine. Najvažniji je sastojak bliskoistočne Halve.
Tamno smeđa kineska pasta od sezama i ulje boje jantara dobiveni su od tostiranih sjemenki. Tostiranje pojačava orašast okus i daje tamniju boju.
Ovi proizvodi široko su zastupljeni u Kineskoj, Koreskoj i Japanskoj kuhinji. Azijsko ulje je začinsko ulje i nije pogodno za kuhanje jer gori na nižim temperaturama. Kineska pasta od sezama ima gustu teksturu i upotrebljava se u dresinzima za tjesteninu, rižu i povrće. Kinezi vole hrskavu teksturu sezamovih sjemenki panima „paniraju“ loptice i tosteve od škampi.
U Japanu bijeli ili zlatni sezam miješa se sa soja umakom i šećerom te se poslužuje kao dresing uz hladnu piletinu, tjesteninu i povrtne salate. Crni sezam upotrebljava se u kineskoj i japanskoj kuhinji kao dodatak riži, povrću, ribi i morskim plodovima.
Sezami s okusima odličan su dodatak za sendviče, tortille i salate.
DOBAR UZ patliđane, ribu, zeleno povrće, tjesteninu, rižu, tikvice, salate, sendviče, peciva.
DOBRO SE KOMBINIRA sa kardamomom, cassiom, čilijem, klinčićem, korijanderom, đumbirom, muškatnim oraščićem, origanom, paprom, sumakom, timjanom.