
Slatki korijen - prah
Slatki korijen - prah
Slatki korijen - prah
O proizvodu

Glycyrrhiza species
Biljka sladića ili slatkog korijena su grmaste trajnice s plavim ili lila cvjetovima, nalik na grašak.
Najbitnije sorte su G. Glabra, porijeklom iz jugoistočne Europe i jugozapadne Azije; G. Glandulifera, koja raste nešto južnije te je poznat kao ruski ili perzijski sladić; i G. Uralensis, glavni oblik koji se koristi u Aziji, a potječe iz stepa sj. Kine.
Sladić se u Europi uzgaja oko 1000 godina, a u Kini duplo duže. I dalje se koristi u medicini za suzbijanje kašlja, iskašljavanje i kao blagi laksativ.
OKUS
Aroma sladića je slatka, topla i ljekovita; jako slatkog je okusa, zemljanog s toplinom anisa koja ostavlja dugotrajan gorak, slani okus u ustima.
UPOTREBLJAVAJU SE gomolj i korijen.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Sušeni slatki korijen može se kupiti u trgovinama sa začinima. Ukoliko je jako suh, može stajati u nedogled; prema potrebi ga se može ili narezati ili samljeti. Sladić u prahu, sivo-zeleni i jak, treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi.
Štapići i ploške također mogu dugo stajati ukoliko ih se čuva suhe.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Najveća količina arome sladića upotrebljava se za duhan; odmah slijede sirupi protiv kašlja i paste za zube, u obliku pića kao što su sambuca i pastis, aroma se koristi u različitim jelima, i slatkim i kiselim.
U islamskim zemljama za vrijeme Ramadana od njega se radi negazirano piće.
Slatkiši od sladića rade se od praha, a dobivaju se na način da se prah pomješa sa šećerom, vodom, prirodnom gumom (gum arabic) i brašnom; najčešće dobiju okus od ulja anisa, a slatkoću od sladića.
U Maroku prah aromatizira jela od puževa i hobotnice, a često je i jedan od sastojaka u začinskoj mješavini ras el hanout.
Malo sladića može poboljšati kinesku začinsku mješavinu five spices; također daje okus kineskom soja umaku. U azijskim začinjenim temeljcima ili marinadama, uz dodatak drugih začina često se dodaje i sladić.
Nizozemci istisnu ekstrakt u crni, slani sladić, zvan drop (kapljica), u zbunjujućoj raznovrsnosti oblika i jačina. Englezi imaju šarene bombone od sladića i ´Pontefract kolačiće´ - pastile nazvane po Yorkširskom manastiru gdje su i nastale u 16. st.
U Aziji su popularni štapići od sladića, a koriste se za žvakanje - isprva su gorki, ali postanu slatki. U Turskoj se svježe korijenje jede, a prah se koristi za pečenje.
Na zapadu sladić postaje popularna aroma u sladoledima.
Sladić bi trebalo koristiti u malim količinama jer bi njegova gorčina mogla doći previše do izražaja.
DOBRO SE KOMBINIRA sa cassia cimetom, klinčićima, korijanderom, sjemenom komorača, đumbirom, Sichuan paprom, zvjezdastim anisom.