
Soda bikarbona
Soda bikarbona
Soda bikarbona
O proizvodu

Natrijev hidrogenkarbonat, NaHCO3
Soda bikarbona, tj. natrijev hidrogenkarbonat, jedna od najčešćih stvari koje pronalazimo u kuhinji. Ovaj bijeli prah je slabo topljiv u vodi, a pretežito se koristi u pripremi kolača i peciva.
OKUS
Ponekad opisan kao blago gorak, rijetko se može osjetiti, a koristi se za poništavanje kiselosti.
UPOTREBLJAVA SE u prahu.
KUPOVINA I ČUVANJE
Može se pronaći u skoro svakom dućanu ili prodavaonici začina. Čuvajte ju zatvorenu u posudi na suhom mjestu jer brzo upija mirise u sebe.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Koristi se za dizanje tijesta te se dodaje mješavinama za kolače, peciva ili palačinke. U reakciji s mlaćenicom, octom, medom, jogurtom ili limunovim sokom kreira reakciju gdje dolazi do ispuštanja ugljikovog dioksida koji time “podiže” tijesto i stvara mekanu strukturu.
Osim u pekarstvu, koristi se u proizvodnji pjenušavih pića, umjetnih mineralnih voda, u kozmetici, a može poslužiti i za čišćenje kućanstva.
Ljudi ju često znaju piti u mješavini s vodom da bi smanjili žgaravicu, a pomaže i pri čišćenju usne šupljine.