
Suhi žuti limun
Suhi žuti limun
Suhi žuti limun
O proizvodu

Citrus limon
Limun je drvo visoko do 6 m s ovalnim plodovima žute boje. Nastao je davnim križanjem citrusa i pomela.
U Europu je stigao u doba Rimskog carstva, a danas se najviše uzgaja u Meksiku, Kini i Indiji.
OKUS
Suhi limun se dobiva sušenjem na suncu, a koristi se za dodavanje kiselosti jelima gdje je potrebno, najčešće u Arapskim zemljama. Kiseo je i pomalo gorak, a suši primjerci mogu imati i blago dimljeni okus.
UPOTREBLJAVA SE cijeli, usitnjeni ili u prahu.
KUPOVINA I ČUVANJE
Suhi limun najbolje je koristiti cijeli, jer samljeven brzo gubi jačinu okusa. Najbolje ih je kupovati u specijaliziranim ili arapskim dućanima. Boja može biti tamno žuta, ali najbolji primjerci su tamno-smeđe boje.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Nakon namakanja u toploj vodi i usitnjavanja, začinjava razne stir fry-e, pirjanu patku ili svinjetinu te je poznati sastojak raznih arapskih jela.
Često se probušeni, bez usitnjavanja, dodaju u rague i variva kako bi se nakon njihova kuhanja iz njih mogao procijediti ostatak soka i tako dodatno začiniti jelo.
U Perzijskom zaljevu dodaju ga usitnjenog u njihovu verziju baharata.
DOBRI S janjetinom, juhama, piletinom, čajnim mješavinama, ribom.
DOBRI SE KOMBINIRAJU sa zvjezdastim anisom, rižinim octom, soja umakom, kardamomom i đumbirom.