Začini

Tasmanski papar

Tasmanski papar

Tasmanski papar
28,58 kn

Tasmanski papar

O proizvodu

Šifra artikla: 5000413

Tasmannia lanceolata

Mountain ili tasmanski papar dolazi iz roda malih stabala porijeklom iz Australije (s uzvisina Tasmanije, Victorie i Novog Južnog Walesa); nije u rodu s lozom papra, Piper nigrum.

Aboridžini možda nikada nisu upotrijebili listove i bobice sa stabla kao začin, ali su zato rani naseljenici vrlo brzo otkrili da se mljevene bobice mogu upotrebljavati kao začin; 1811. kolonijalni povjesničar Daniel Mann zabilježio je da ovo ˝stablo začina posjeduje prodorniju kvalitetu od papra˝.

OKUS

Svi dijelovi stabla su aromatični. Listovi imaju toplu, drvenastu aromu s notama citrusa; okus je sličan. Svježe bobice na početku imjau okus po slatkom voću; zatim slijedi nota kamfora - turpentina, s intenzivno oporim nagrizajućim učinkom koji ostavlja utrnuti osjećaj u ustima.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i suhi listovi, svježe i suhe bobice.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

U Australiji su dostupni i svježi i suhi listovi te bobice; svježe bobice mogu stajati nekoliko tjedana ukoliko ih čuvate u zatvorenoj plastičnoj vrećici, u hladnjaku. Bobice su jače od listova, a oboje je jače od papra, stoga ih upotrebljavajte pažljivo.

Drugdje se najčešće mogu naći suhi, mljeveni listovi. Kupujte ih u malim količinama jer se upotrebljavaju umjereno, a okus ispari čim ih se samelje, čak i ako ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Ako umjesto pravog papra koristite tasmanski papar, upotrijebite pola količine mljevenih listova, a čak i manje ukoliko koristite bobice. Tasmanski papar se često koristi u kombinaciji s drugim Australskim mješavinama grmolikih začina, kao npr. limunskom mirtom. Mježavina listova tasmanskog papra, limunske mirte i timjana dobra je za marinade ili za utrljavanje u janjetinu; u Australiji ista mješavina se koristi s lokalnim mesom kao što su klokan ili emu.

Bobice su vrlo jake. Najbolji način da ih se upotrijebi je da se doda nekoliko cijelih ili smrvljenih bobica u jela koja se dugo kuhaju, npr. mesni složenci i jela od graha ili juha od mješanog povrća; dužim kuhanjem raspršuje se njihova oštrina i jakost te dopušta okusu papra da se proširi kroz jelo.

Bobice se također mogu staviti i u klasični Francuski umak poivrade, koji ide dobro uz teletinu i bogato začinjenu divljač, posebice zečetinu i srnetinu.

Listovi i bobice srodnog stabla, T. stipitata, prodaju se pod imenom Dorrigo papar, nazvane po Dorrigo planini gdje rastu.

DOBAR JE s mesom divljači, teletinom, janjetinom, mahunarkama, bučom i ostalim tikvicama, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA s lovorom, češnjakom, borovicom, limunskom mirtom, majoranom, senfom, origanom, crnim vinom, ružmarinom, timjanom.