Začini

Vrganji - prah

Vrganji - prah

Vrganji - prah
23,96 kn

Vrganji - prah

O proizvodu

Šifra artikla: 5000650

Boletus edulis

Vrganji su jestive i jako cijenjene gljive u Europskim kuhinjama, pogotovo talijanskoj. Često se mogu naći i na jelovnicima vegeterijanaca jer su bogati proteinima, mineralima i vitaminima.

Rastu u šumama od ljeta do jeseni, smeđe su boje, a nijanse ovise o staništu i starosti gljive. 

OKUS

Mnogi vole vrganje zbog njihove orašaste arome, a često su opisani i kao blago mesnati s kremastom teksturom. 

UPOTREBLJAVAJU SE cijeli, rezani ili mljeveni u prah.

KUPOVINA I ČUVANJE

Vrganji se često mogu pronaći svježi na tržnicama ili u dućanima. 

Pogodni su sušenju jer im se time okus dodatno pojačava. Mogu se osvježiti kuhajući u vrućoj vodi 20ak minuta, a ukoliko volite okus, ali ne i teksturu, mogu se koristiti i u prahu kao dodatak juhama, tjesteninama i umacima.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Vrganji se najviše upotrebljavaju u talijanskoj i francuskoj kuhinji. 

Koriste se u raznim tjesteninama u komadićima, a mogu se dodati u umake i rižota jer ih zgušnjavaju i pojačavaju okuse. 

Dobro idu uz piletinu i odreske te se koriste za začinjavanje mesa i ribe. 

Cijeli klobuk se može pripremiti isto kao i komad mesa te se takav može jesti kao prilog. 

Odličan su dodatak pizzi i kao dodatak bruschettima. 

DOBRI ZA tjesteninu, umake, juhe, jaja, lazanje, meso.