Začinske mješavine

Chai Masala

Chai Masala

Chai Masala
9,99 kn

Chai Masala

O proizvodu

Šifra artikla: 1000011

SASTAV: cimet, đumbir, zvjezdasti anis, klinčić, kardamom

Alergeni: može sadržavati tragove gorušice, celera i orašastih plodova.

Chai Masala klasično je indijsko piće na koje ćete naići na raznim štandovima na šarenim ulicama Indije. 

Ovo aromatično piće najpopularniji je način za započeti dan u Indiji, često se pije i na poslu kod lokalnog chai wallahe, a poput Britanaca, i u Indiji se pije popodne iza ručka. Jedan od razloga tome je da se mješavina ovih začina koristi u Ayurvedskoj medici za poboljšanje probave, a tijekom prošlog stoljeća našao je svoje mjesto u indijskoj kulturi. 

Sastojci se razlikuju po pokrajinama i obiteljskim receptima jer su se oni nasljeđivali generacijama preko baka i majki, a najčešći sastojci su đumbir, kardamom, cimet, klinčići i crni papar, kojemu se dodaju mlijeko i zaslađivači. Radi se s crnim čajem, a preporuča se Assam zbog dovoljno intenzivnog okusa. 

U receptu za klasičnu Chai Masalu najčešće se koristi punomasno kravlje mlijeko u omjeru 1:2 ili 1:4 s vodom, ovisno o željenoj jačini te se pusti da oni zajedno prokuhaju. Umjesto mlijeka može se koristiti i kondenzirano mlijeko zbog gustoće i da zamijeni ostala sladila, a za one koji ne piju mlijeko dovoljna je samo voda. Začini i listovi čaja mogu se dodati odmah, ali i pred kraj kuhanja pa se ostave malo duže unutra da puste svoje okuse. Zaslađivanje ovisi od osobe do osobe; tradicionalno se koristi običan bijeli šećer, Demerara šećer i med, a šećer kokosove palme je također odličan odabir, kao i bez šećera za one koji žele uživati u čistom okusu. Prije posluživanja čaj se procijedi, a za hladnu verziju Chai Masale doda se kuglica sladoleda od vanilije.