Začinsko bilje

Krasuljica

Krasuljica

Krasuljica
9,15 kn

Krasuljica

O proizvodu

Šifra artikla: 5000243

Anthriscus cerefolium

Porijeklom iz južne Rusije, Kavkaza, i Jugoistočne Europe, krasuljica je vjerojatno došla u Sjevernu Europu preko Rimljana.

Tradicionalni simbol novog života, dolazak krasuljice na tržnice signalizira proljeće, doba kada se pojavljuju umaci i juhe od krasuljice na menijma u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Iako je u restoranima najčešće viđena kao ukras, krasuljica zaslužuje širu primjenu u domaćem kulinarstvu.

OKUS

Krasuljica je slatkasto aromatična. Okus je suptilan i opuštajući, s laganim notama anisa i naznakama peršina, kima i papra.

UPOREBLJAVAJU SE svježi listovi, cvjetovi za ukrašavanje.

KUPOVINA I ČUVANJE

Krasuljica nije biljka koja može dugo stajati. U plastičnoj posudi ili vlažnom papirnatom ručniku može izdržati 2-3 dana, čuvana u hladnjaku u pretincu za povrće.

Isjeckana i zamrznuta u malim posudicama može stajati 3-4 mjeseca.

Maslac od krasuljice također se može zamrznuti.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Krasuljica je jedna od neophodnih biljaka u Francuskoj kuhinji; u klasičnoj začinskoj mješavini kombinira se s vlascem, peršinom i estragonom. Sa začinskom mješavinom – ili samom krasuljicom - umješanom u jaja, napraviti ćete izvrstan omlet ili kajganu.

U Nizozemskoj i Belgiji postoji duga tradicija spravljanja juhe od krasuljice, bazirane ili na krumpiru i ljutici ili bogatijoj verziji u koju ide vrhnje i žumanjak.

Krasuljica je izvrsna u krepkim juhama od mesa te daje delikatan okus vinaigrettu (mješavina octa i ulja), maslacu ili kremastim umacima posluženim s ribom, peradi i povrćem.

Dobar je dodatak salatama, probajte je s toplom salatom od krumpira ili sa salatom od repe s ljutikom i vlascem.

Krasuljica se ponekad koristi s estragonom u umaku od jaja i maslaca Béarnaise, a okus krasuljice se najčešće može osjetiti u Frankfurtskom zelenom umaku.

Mala količina krasuljice izvlači okus drugog bilja, ali možete je izdašno koristiti i samu - npr. pospite je preko svježe kuhanog povrća.

Ukoliko je koristite u toplom jelu umješajte je pred kraj kuhanja jer se aroma i okus brzo rasprše kada je se toplinski tretira.

Kovrčava krasuljica (curly chervil), A.c. crispum ima ista obilježja kao i obična krasuljica.

Ključna za mješavinu od začinskog bilja.

DOBRA sa šparogama, repom, mrkvom, kremastim sirevima, jajima, bobom, komoračem, ribom i morskim plodovima, mahunama, zelenom salatom, gljivama, graškom, krumpirom, peradi, rajčicama, teletinom.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, repom, vlascem, potočarkom, koprom, metvicom, gorušicom, peršinom, estragonom.