Začinsko bilje

Luk - granule

Luk - granule

Luk - granule
7,15 kn

Luk - granule

O proizvodu

Šifra artikla: 5001117

Allium cepa

Mnogi arheolozi, botaničari i historičari vjeruju da luk potječe iz centralne Azije, dok drugi vjeruju da se luk prvo pojavio na području Irana i zapadnog Pakistana.

Luk je Egipćanima simbolizirao vječnost, a zakapali su ga zajedno s faraonima. U luku su vidjeli vječni život zbog njegove anatomije, odnosno kružnica, koje se mogu vidjeti kad se luk prepolovi. Freske luka pojavljuju se na unutarnjim zidovima piramida i grobnicama novog i starog kraljevstva.

OKUS

Luk je osebujnog i jakog karakterističnog okusa, slatkastog i kiselkastog, sličnog češnjaku

UPOTREBLJAVA SE svježi, u prahu, granulama.

KUPOVINA I ČUVANJE

Svježi luk kupujte na tržnicama i u supermarketima, a može se kupiti kao mladi luk i sušeni luk. Sušeni luk je suh izvana, ali svjež iznutra te može biti žute i ljubičaste boje, a pazite da nema ogrebotine ili masnice. 

Takav luk može trajati tjednima, a držite ga na hladnom i suhom mjestu, dok u prahu i granulama u istim uvjetima može trajati mjesecima. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Luk je jedan od rijekih sastojaka koji se mogu pronaći u svakoj kuhinji svijeta, a mogu biti kuhani, pečeni, prženi, kuhani, sušeni i svježi. 

Francuzi obožavaju juhu od luka, dok se u Britaniji kisele te jedu u pubovima uz pivu. 

Luk u prahu i granulama možete koristiti svugdje gdje biste inače koristili luk kao pojačivač okusa. Odličan je uz razne tjestenine, pizzu, umake i uz meso. Može se dodavati u salate i juhe, a super je u kombinaciji sa svježim ili kuhanim povrćem i uz salatu. 

Uz čili i biljne začine, odlično paše uz omlete i guacamole. 

DOBAR JE s većinom začina, mesom, povrćem, salatama, umacima, tjesteninom.