Začinsko bilje

Šalota - ploške

Šalota - ploške

Šalota - ploške
10,34 kn

Šalota - ploške

O proizvodu

Šifra artikla: 5001274

Allium cepa var. aggregatum

Šalota je vrsta luka bijele boje i smeđih korica, podrijetlom iz Azije odkud je preko Indije došla do Mediterana.

Ime je dobila po drevnom gradu Ashkelton, jer su stari Grci smatrali da od tamo potječe. 

OKUS

Šalota ima aromatičan okus sličan luku, ali blaži. 

UPOTREBLJAVA SE svježa i sušena.

KUPOVINA I ČUVANJE 

Najbolje ju je koristiti svježu, jer kod dugog kuhanja zna postati gorka. Da bi što duže izdržala, preporuča se da se suši iznad peći.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Odličan je dodatak salatama, a možete ju koristiti gdje bi inače stavili luk - za pečenje, umake, juhe i u kombinaciji s bilo kojim drugim povrćem. Uz to, super se slaže s mesom, a pogotovo roštiljem.

U Azijskoj kuhinji se koristi u umacima, a Indijci ju znaju dodavati u curry i sambar. Također, u Aziji možete često naići i na ukiseljene šalote koje poslužuju u restoranima u kombinaciji s umacima i papadom.

Kombiniranu sa čvrstim jogurtom možete dobiti kao dodatak uz roštilj ili kebab u Iranu, dok je u južnoistočnoj Aziji ona jedan od najkorištenijih začina, stavljaju ju u kiseljene krastavce, rade ju kao čips, te ju dodaju u ružu.

DOBRA JE sa solju, koprom, peršinom, maslinovim uljem, jogurtom, rižom.