Začinsko bilje

Vlasac

Vlasac

Vlasac
21,65 kn

Vlasac

O proizvodu

Šifra artikla: 5000622

Allium schoenoprasum

Najmanji član iz obitelji luka, najnježnijeg okusa, dolazi iz zona sjeverne polutke.

Vlasac je dugo bio samonikla divlja biljka koja je rasla po Europi i Sjevernoj Americi. Uzgoj vlasca u Europi počeo je tek u kasnom srednjem vijeku, a biljka je postala popularna tek u 19.st.

OKUS

Svi dijelovi vlasca imaju laganu aromu i ljutkasti okus luka.

UPOTREBLJAVAJU SE stabljike i cvjetovi.

KUPOVINA I ČUVANJE

Vlasac kupite u bolje opremljenim supermarketima ili ga posadite sami.

U stakleniku kupite zemlju te male lukovice rasporedite po njoj, ali u dovoljnim razmacima kako biste im osigurali dovoljnu opskrbu hranjivih tvari, vode i zraka.

Isjeckan i zamrznut sačuvat će popriličan okus, a može ga se koristiti ravno iz zamrzivača.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Vlasac ne bi trebalo kuhati s obzirom da se kuhanjem gubi njegov okus. Isjeckan nožem ili škarama može se dodavati mnogim jelima i salatama.

Njegov blagi okus luka, hrskava tekstura i svježi zeleni izgled oživjet će krumpir salatu i mnoge juhe, a daje i jednako pozitivnu notu bilo kojem biljnom umaku.

Postala je tradicija da se vlasac poslužuje s maslacem ili kiselim vrhnjem kao preljev za pečene krumpire. Umješan u čvrsti jogurt vlasac ribi s roštilja daje svježi okus.

Atraktivni, svijetli cvjetovi imaju ugodan okus luka te izgledaju dobro ako ih se posipa po salati od bilja ili ako ih se doda omletima.

BITAN za začinsku mješavinu od finih trava.

DOBAR s avokadom, kremastim sirevima, jelima od jaja, ribom i morskim plodovima, krumpirom, dimljenim lososom, korjenastim povrćem, tikvicama.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, krasuljicom, korijanderom, komoračem, paprikom, peršinom, estragonom.