- 350 g pirea od bundeve
- 400 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 2 velika jaja
- 1,5 žllićice pumpkin spice začinske mješavine

Pita od bundeve s kondenziranim mlijekom
Varijacija bez tijesta
60 min
Lagano
6-8
Jednostavna jesenska pita za svačiji ukus.

Za ljubitelje bundeve ovaj jednostavni recept sjajan je način da iskoriste tu slasnu jesensku namirnicu i isprobaju nešto novo. Slatko meso bundeve čini tu namirnicu pogodnom za deserte i izvrsno se slaže s cimetom, đumbirom i muškantnim oraščićem koji svojim toplim aromama obogaćuju okus ove jesenske pite.
Priprema:
- Pire od bundeve možete napraviti pečenjem ili kuhanjem. Odlučite li se za pečenje, bundevu prvo očistite od koštica i narežite na kriške. Nakon toga stavite je na lim za pečenje i pecite 30 minuta na 200 °C. Nakon što se ispeče pustite je da se ohladi. Kad se bundeva ohladi odvojite meso od kore i zgnječite ga vilicom ili izmiksajte štapnim mikserom. Odlučite li se za kuhanje bundevu očistite od koštica i ogulite. Zatim je izrežite na kocke i ubacite u kipuću vodu da se kuha 15-20 minuta. Nakon kuhanja izgnječite je vilicom ili izmiksajte štapnim mikserom.
- Zagrijte pećnicu na 220 °C. U srednje velikoj posudi umutite bundevu, zaslađeno kondenzirano mlijeko, jaja, sol i pumpkin spice, odnosno začinsku mješavinu za jela s bundevom (koja sadržava cimet, đumbir, muškantni oraščić, klinčić i korijander).
- Smjesu izlijte u namašćen kalup za pečenje promjera 20 do najviše 23 cm. Pecite tijesto 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 °C i nastavite peći 20 minuta. Gotovost tijesta možete provjeriti i zabadanjem čačkalice u tijesto i kada čačkalica iz tijesta izađe čista tijesto je gotovo.
- Pitu možete poslužiti sa šlagom.