Papar malaguetta zrno

Gvinejski papar

Šifra artikla: 5000409
5,23 €
Cijena 02.05.2025: 5,23 €
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Papar malaguetta zrno

Gvinejski papar

Šifra artikla: 5000409

Amomum melegueta

Malegueta papar je sjeme višegodišnje biljke nalik trski, s raskošnim cvjetovima nalik trubi, a raste na sparnim tropskim obalama zapadne Afrike, od Liberije preko Gvinejskog zaljeva do Nigerije.

Uz njegova ostala imena su i gvinejski papar, Melegueta papar i rijeđe, krokodilski papar.

Začin, koji je donesen u Europu u 13. st. preko saharskih karavanskih ruta, bio je cijenjen kao zamjena za pravi papar. Današnja proizvodnja se i dalje nalazi u istoj regiji, s Ganom kao glavnim proizvođačem.

OKUS

Malegueta papar srodan je kardamomu, ali njegov okus nema onaj element kamfora. Zrna malegueta papra imaju oštar, ljuti, papreni okus s voćnom notom. Aroma je slična, ali blaža.

UPOTREBLJAVA SE sjeme.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Malegueta papar nije lako pronaći, imaju ga neki trgovci začinima, a može se kupiti i na tržnicama zapadne Indije ili Afrike. Ako je čuvan u zatvorenoj posudi sačuvat će okus i do nekoliko godina.

Meljite ih prema potrebi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Malegueta papar slabo se koristi u kuhinjama Zapada, ali je ostao popularan još dugo nakon što je pravi papar postao jeftiniji i dostupniji.

Upotrebljavao se kako bi začinio vino i pivo, a u vrućem sack (španjolsko bijelo vino) bio je popularan tonik u 17. st., no do sredine 19. st. napola je nestao.

U Skandinaviji, još uvijek ih se koristi u akvavitu. Samo u zapadnoj Africi te u manjoj mjeri u Federaciji Zapadne Indije još se koristi kao začin; uz Mahgreb jedan je od sastojaka Marokanskog ras el hanout i Tunizijskog galat dagga.

Malegueta papar izvrstan je u kuhanom vinu, u pirjanim jelima od janjetine te s povrćem, uključujući patlidžan, krumpir i buču.

Prije upotrebe ih sameljite te dodajte u zadnjoj etapi kuhanja. Papar pomiješan s malo kardamoma može se upotrijebiti kao zamjena.

BITAN JE za galat dagga, ras el hanout.

DOBAR JE s patlidžanom, janjetinom, krumpirom, peradi, rižom, tikvicama, rajčicama, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA s pimentom, cimetom, klinčićima, kuminom, muškatnim oraščićem.

Mapa okusa
Preporučamo
Tasto of Croatia 4 epruvete novo-5.jpg
Poklon Set Taste Of Croatia 4 epruvete
14,24 €
La Perla Limonello 3.jpg
La Perla Pocket Limoncello & Meringue 40g
5,70 €
HARISSA TERMOSICEArtboard 26-100.jpg
!NOVO TERMOSICA MEDVJED 460ml
35,00 €
Mlinac papar češnjak.jpg
Mlinac papar češnjak 60g
5,81 €
Staklenka -04.jpg
Staklenka kurkuma Alleppey 45g
4,02 €
5000171 - Čili Vlasi "Angel Hair"
Čili vlasi
5,76 €
5000245 - Kumin Sjeme
Kumin sjeme
3,19 €
Blackcurrant.webp
Blackcurrant
3,83 €
pickled pattypan squash.jpg
Mali Patišoni - Bornibus 245g
7,15 €
5000339 - Mlinac Torino 20 Cm Hrast Ker. Oak
Mlinac Torino 20cm hrast keramički
57,00 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Baršunasta buča s notom mandarine 1-2.jpg

Baršunasta buča s notom mandarine

Juha od buče za 6 osoba. Pripremljena za 15 minuta, kuha se još 30 min. Razveselite se baršunastom bučom s notom mandarine by chef David Francesco Komadina.

pumpkin spice-4.jpg

Pumpkin Spice Latte - najfinija kava s okusom bundeve

Provedite prve dane jeseni uz najfiniji domaći pumpkin spice latte napitak koji pršti mirisima i aromama jeseni. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu