Ruža pupoljci BIO
Pupoljak ruže / ružin cvijet iz organskog uzgoja
Ruža pupoljci BIO
Pupoljak ruže / ružin cvijet iz organskog uzgoja
Rosa damascena (perzijska ruža)
Pupoljci i cvjetovi ruže kroz povijest su se često koristili u raznim receptima zbog predivnog mirisa i dekoracije, najčešće u Indiji i zemljama Bliskog Istoka. Svaka vrsta ruže je jestiva, a aroma ovisi o boji.
Danas se često nalaze kao dodaci desertima ili koktelima te kao sastojak čajnih mješavina.
RUŽINI PUPOLJCI - OKUS
Slatkog okusa i mirisa, koji podsjećaju na zelene jabuke i jagode.
UPOTREBLJAVA SE kao latice i pupoljci.
KUPOVINA I ČUVANJE
Kod korištenja tek ubranih ruža, bitno ih je koristiti unutar 2 sata od ubiranja te maknuti bijeli dio na dnu latice jer on daje gorak okus. Za dulje čuvanje svježe ružine pupoljke stavite u frižider, a osušene u staklenu posudu izvan dohvata sunca.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Ruža je učestao začin u indijskoj i arapskoj kuhinji te se može naći kao sastojak afričke mješavine začina ras el hanout, gdje se koristi u kombinaciji s kuminom, korijanderom, cimetom, kurkumom i sl.
Često se koristi i kao sastojak za pripremu peradi, teletine i ostalog mesa te kao dodatak sokovima, limunadi i koktelima. U zemljama Bliskog Istoka često od nje rade pekmeze, a u Turskoj je neizostavan sastojak za Rahat Lokum.
Čaj od ruže, sirup i ružina vodica odlični su način za dodavanje njene slatke arome u kolače i slatka jela, pogoto kada je u kombinaciji s voćem.
DOBRA JE s medom, suhim nektarinama, šafranom, jagodom i malinom. U kombinaciji s ljutim začinima odlična je za perad i teletinu.
Energija | 85 kJ/ 20.5 kcal |
Masti | 0 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 5 g |
- od kojih šećeri | 2 g |
Proteini | 0 g |
Sol | 0.013 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!