Sezam crni oljušteni
Sezam crni oljušteni
Sesamum orientale
Sezam je jedna od prvih biljaka koje su se uzgajale zbog sjemena.
Egipćani i Babilonci sezam su upotrebljavali u kruhu, navika koja je i danas prisutna na Srednjem Istoku.
Iskopine u istočnoj Turskoj otkrile su dokaz da se od sezama pravilo ulje već 900 g. prije nove ere.
S visokim udjelom polinezasićenih masnih kiselina, ulje koje se prešanjem izvlači iz sirovih sjemenki izvrsno je za kuhanje. Prilično je stabilno te puno teže užegne u predjelima s toplijom klimom.
Cijele sjemenke dobivaju se od jednogodišnje tropske biljke. Sezam može biti blijedo zlatni ili bijeli, crveni, smeđi ili crni ovisno o vrsti. Sjemenke su male, plosnate i ovalne, sjajne su i voskaste zbog ulja koje sadrže i relativno su mekane. Kremasto bijeli sezam je najzastupljeniji.
Azijsko sezamovo ulje obično se dodaje jelima, neposredno prije serviranja. U kombinaciji sa čilijem, češnjakom i đumbirom vrlo je popularno u sechuanskoj kuhinji.
Na srednjem istoku blijedo smeđi tahini (sezamova pasta) miješa se sa češnjakom i limunovim sokom te se kao takva koristi kao baza brojnim dresinzima uz humus, jela od povrća i ribu.
Najveći proizvođač sezama smatra se Indija odn. Burma, dok je najveći uvoznik Japan.
OKUS
Sezamove sjemenke nisu pretjerano aromatične, ali imaju umjeren orašast miris, koji je još izraženiji ukoliko se sjemenke tostiraju. Crne sjemenke imaju više zemljasti okus i obično se ne melju.
UPOTREBLJAVAJU SE cijele sjemenke, ulje i pasta od sjemenki.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Sjemenke sezama mogu se naći u većini dućana, a u nekim specijaliziranim, može se naći i tahini, tamni kineski sezam i tamno sezamovo ulje.
Sjemenke čuvajte u dobro zatvorenim posudama i tostirajte ih prije upotrebe.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Sezam se posipava po kruhu i pecivima preije pečenja. Neizostavan je sastojak bliskoistočne mješavine začina za'atar i japanske seven spice mješavine. Najvažniji je sastojak bliskoistočne Halve.
U Indiji se upotrebljava i svijetlo sezamovo ulje zvano gingili ili til ulje za kuhanje. Tahini i ulje rade se od sirovih sjemenki.
Tamno smeđa kineska pasta od sezama i ulje boje jantara dobiveni su od tostiranih sjemenki. Tostiranje pojačava orašast okus i daje tamniju boju. Ovi proizvodi široko su zastupljeni u Kineskoj, Koreskoj i Japanskoj kuhinji.
Azijsko ulje je začinsko ulje i nije pogodno za kuhanje jer gori na nižim temperaturama. Kineska pasta od sezama ima gustu teksturu i upotrebljava se u dresinzima za tjesteninu, rižu i povrće. Kinezi vole hrskavu teksturu sezamovih sjemenki pa „paniraju“ loptice i tosteve od škampa.
U Japanu bijeli ili zlatni sezam miješa se sa soja umakom i šećerom te se poslužuje kao dresing uz hladnu piletinu, tjesteninu i povrtne salate. Crni sezam upotrebljava se u kineskoj i japanskoj kuhinji kao dodatak riži, povrću, ribi i morskim plodovima.
BITAN JE za Za'atar, Goma shio, Seven spice.
DOBAR JE uz patliđane, ribu, zeleno povrće, med, korjenasto povrće, limun, tjesteninu, rižu, šećer, tikvice.
DOBRO SE KOMBINIRA sa kardamomom, cassiom, čilijem, klinčićem, korijanderom, đumbirom, muškatnim oraščićem, origanom, paprom, sumakom, timjanom.
Energija | 3454 kJ/ 705 kcal |
Masti | 70.5 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 10 g |
Ugljikohidrati | 0 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 0 g |
Sol | 0.0353 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.