
Aglio e olio i all'arrabbiata – dva jednostavna i ukusna talijanska jela
Klasična predjela talijanske kulinarske tradicije
Špageti aglio e olio (Špageti aglio, olio e peperoncino)
Špageti s češnjakom, uljem i ljutom papričicom klasično su jelo talijanske tradicije – jednostavno, ukusno i ono najbitnije brzo gotovo. Savršeno jelo za pripremu kada kod kuće imate malo sastojaka jer se temelji na samo 4 namirnice: špageti, češnjak, ulje i čili. Tajna izvrsnog okusa je u odabiru zdravih i izvornih sastojaka, posebice djevičanskog maslinovog ulja.
Osim što se brzo i jednostavno priprema, ovo talijansko jelo lagano je i lako probavljivo zbog prisutnosti malo sastojaka.

Iz skromnog jela u talijansku deliciju
Iako se povijest recepta aglio e olio razlikuje ovisno o izvoru podataka, njegovo podrijetlo često vodi do talijanske regije Abruzzo. Recept za špagete aglio e olio prvi se put spominje u kuharici "Cucina Teorico Pratica" napuljskog autora Guida Cavalcantija 1837. godine, ali pod imenom vermiculi aglio e uoglie (tjestenina s češnjakom i maslinama).
Cavalcantijev recept spominje vermicelli tjesteninu, deblju verziju špageta koja u prijevodu nema najatraktivnije ime (u prijevodu znači „mali crvi“). 1965. godine Jeanne Caròla Francesconi, još jedan legendarni kuhar napuljske kuhinje, predložio je upotrebu linguine tjestenine u pripremi jela aglio e olio.
Smatra se kako je recept špageti aglio e olio skromna varijacija klasičnog napuljskog linguine alle vongole recepta (tjestenina sa školjkama) koje je osmislio siromašnije stanovništvo tadašnje Italije.
U današnje vrijeme špageti aglio e olio klasično je talijansko jelo, možda čak i poznatije od svog bogatijeg pretka!
Iskušajte se i vi u pripremi ovog talijanskog klasika uz recept i začine Harissa.



Penne all'arrabbiata
Penne all'arrabbiata, još jedan klasik talijanske kuhinje koji svoje korijene vuče iz Rima, jelo je od tjestenine pripremljeno s ljutim umakom od rajčice, maslinovim uljem, češnjakom i crvenim čili papričicama.
Ovo jelo se često naziva „ljutita tjestenina“ jer u prijevodu arrabiata doslovno znači „ljutit“ – naziv se naime odnosi na intenzivan i začinjen umak od rajčice. Iako se tradicionalno u njemu uživa kao predjelo, ovaj jednostavan, ali ukusan recept zasigurno je i više od pukog uvoda u glavno jelo.

Arrabbiata – komadić povijesti
Prema talijanskoj tradiciji, jelo arrabbiata osmišljeno je početkom dvadesetog stoljeća u rimskoj trattoriji (gostionici) čiji je domaćin svojim kupcima želio ponuditi alternativu jelu amatriciani (jelo koje se temelji na pikantnoj salsi s lukom, ljutim papričicama, rajčicama i tvrdim ovčjim sirom, a može ići s ili bez pancete). Iz originalnog recepta je ostavio rajčicu i pecorino (tvrdi talijanski sir od ovčjeg mlijeka), dodao češnjak i zamijenio bucatini tjesteninu s penne tjesteninom i znatno povećao količinu čilija.
Dok je povijest all'arrabbiate pomalo upitna, ovo kultno rimsko jelo ovjekovječeno je u dva poznata talijanska filma iz 1970. godine – „Roma“ Federica Fellinija i „La grande bouffee“ Marca Ferrarija, a 1986. čak se i spominje u kazališnoj predstavi „Sette chili in sette giorni“ redatelja Luce Verdonea.
Važnost i razne varijacije penne all'arrabbiate
Naučiti pripremati ovo povijesno jelo važnije je nego što mislite. Iako je ukusno i cijenjeno u cijelom svijetu, danas ga je i nemoguće naći u jelovnicima talijanskih restorana. Ako znate pripremiti penne all'arrabbiata sudjelujete u očuvanju dragocjenog dijela talijanske gastronomske povijesti.
Recept za penne all’arrabbiata zbog svoje je jednostavnosti često podložan obogaćivanju i transformiranju. Zapravo se često smatra bazom u koju se dodaju različiti sastojci – tvrdi ovčji sir zamijenite naribanim parmezanom, umjesto češnjaka prepržite luk ili čak oboje. Ako želite, uz ostale sastojke prepržite pancetu i gljive.
Ukratko, postoje mnoge varijacije tradicionalnog recepta penne all'arrabbiata, okušajte se sami u pripremi ovog jednostavnog jela i isprobajte naš recept!
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.