QUICHE recept 2 Article-hero-image-1920x800px.jpg
03.03.2023

QUICHE – najpoznatija francuska slana pita omiljena u cijelom svijetu

Quiche danas možemo naći posvuda –  nude je sve bolje pekare u gradu, često se, kao predjelo, može naći i na jelovnicima restorana i bistroa, a nerijetko je susrećemo i u slastičarnicama. Ta francuska pita od prhkog tijesta s maslacem i raznolikim slanim punjenjima danas je globalno popularna i omiljena te funkcionira kao sjajan ambasador francuske gastronomije. 

Riječ « quiche » po prvi se put pojavljuje davne 1586. godine, u zapisima grofa Charlesa III od Lorraine, u gradu Nancyju – grof bi je obično poželio jesti u dane posta. No, tek se u 19. stoljeću počinje pojavljivati u kuharicama, kao recept, pod nazivom la Quiche Lorraine.

quiche 4.jpg

U to vrijeme, njezina priprema podosta se razlikovala od one koju danas poznajemo – s komadićima špeka, jajima, vrhnjem i sirom. Na početku se pripremala od sjemenki bijelog maka i luka i to tako što se mak cijelu noć namakao u vodi, a potom bi se, uz dodavanje malo mlijeka, mljeo u mužaru sve dok ne bi nastala gusta smjesa. Njoj bi se potom dodavalo vrhnje i luk, prethodno sotiran na maslacu. Tom bi se smjesom punilo lisnato tijesto koje se premazivalo jajem i peklo u okruglom kalupu. 

Početkom 19. stoljeća, quiche Lorraine bila je gotovo nepoznata u Parizu. Veliki opći rječnik stare i suvremene francuske kuhinje (Dictionnaire général de la cuisine française ancienne et moderne) iz 1839. opisuje je kao vrstu flana od jaja, čiji recept potječe iz pokrajine Lorraine. Tu se spominje i quiche od kukuruza koja se servirala uz pečenja, iznutrice i razna druga mesna jela.

quiche 7.jpg

Prije nego li je postala isključivo slano jelo, quiche se pojavljivala i u slatkim varijantama – sa slatkim vrhnjem i šećerom, s rižom i vanilijom ili pak sa slastičarskom kremom.

Špek je stigao kasnije

Usprkos brojnim varijacijama, slana verzija s jajima i vrhnjem postepeno se nametnula kao najčešće pripremana i najomiljenija. Komadići suhog špeka ili šunke u recept su ušli tek trajem 19. stoljeća i tu su ostali do danas. Quiche je danas omiljeni snack, predjelo ili užina diljem svijeta – od Europe do Australije, a dolazi s brojnim raznolikim punjenjima čija su baza i danas jaja, vrhnje i sir. Njima se dodaje različito povrće, gljive, dimljeni losos, zreli sirevi poput roqueforta ili gorgonzole, a tu su i veganske varijante s tofuom ili seitanom. 

quiche-1.jpgKako bilo, možemo mirne duše reći da ono što je Talijanima pizza, Francuzima je definitivno quiche. Možda to nije najbolje jelo koje ta kuhinja može ponuditi, ali svakako je najpoznatije i omiljeno u čitavom svijetu. 

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
štrudla od jabuka-1.webp

Domaća štrudla od jabuka

Iako je tržište odlično opskrbljeno različitim vrstama gotovog lisnatog tijesta i kora - s jajima i bez jaja, debljim i tanjim, ništa se ne može usporediti s domaćim vučenim tijestom i štrudlom koju od njega napravimo. Iako vam se to možda čini kao pravi kulinarski poduhvat, zapravo je puno jednostavnije nego što mislite, a recept koji vam donosimo uspjet će i manje vještim kuhari(ca)ma. Kada jednom probate razvući svoje tijesto, vjerujte nam, više nikada nećete kupiti ono gotovo. 

Juha od mrkve-4.webp

Krem juha od mrkve

Ova juha od mrkve ispunjava sve zahtjeve - grije, hranjiva je, a njezina žarko žuta boja unijet će i malo sunca u hladnei mračne zimske dane.

Harissa na Instagramu