
QUICHE – najpoznatija francuska slana pita omiljena u cijelom svijetu
Quiche danas možemo naći posvuda – nude je sve bolje pekare u gradu, često se, kao predjelo, može naći i na jelovnicima restorana i bistroa, a nerijetko je susrećemo i u slastičarnicama. Ta francuska pita od prhkog tijesta s maslacem i raznolikim slanim punjenjima danas je globalno popularna i omiljena te funkcionira kao sjajan ambasador francuske gastronomije.
Riječ « quiche » po prvi se put pojavljuje davne 1586. godine, u zapisima grofa Charlesa III od Lorraine, u gradu Nancyju – grof bi je obično poželio jesti u dane posta. No, tek se u 19. stoljeću počinje pojavljivati u kuharicama, kao recept, pod nazivom la Quiche Lorraine.
U to vrijeme, njezina priprema podosta se razlikovala od one koju danas poznajemo – s komadićima špeka, jajima, vrhnjem i sirom. Na početku se pripremala od sjemenki bijelog maka i luka i to tako što se mak cijelu noć namakao u vodi, a potom bi se, uz dodavanje malo mlijeka, mljeo u mužaru sve dok ne bi nastala gusta smjesa. Njoj bi se potom dodavalo vrhnje i luk, prethodno sotiran na maslacu. Tom bi se smjesom punilo lisnato tijesto koje se premazivalo jajem i peklo u okruglom kalupu.
Početkom 19. stoljeća, quiche Lorraine bila je gotovo nepoznata u Parizu. Veliki opći rječnik stare i suvremene francuske kuhinje (Dictionnaire général de la cuisine française ancienne et moderne) iz 1839. opisuje je kao vrstu flana od jaja, čiji recept potječe iz pokrajine Lorraine. Tu se spominje i quiche od kukuruza koja se servirala uz pečenja, iznutrice i razna druga mesna jela.
Prije nego li je postala isključivo slano jelo, quiche se pojavljivala i u slatkim varijantama – sa slatkim vrhnjem i šećerom, s rižom i vanilijom ili pak sa slastičarskom kremom.
Špek je stigao kasnije
Usprkos brojnim varijacijama, slana verzija s jajima i vrhnjem postepeno se nametnula kao najčešće pripremana i najomiljenija. Komadići suhog špeka ili šunke u recept su ušli tek trajem 19. stoljeća i tu su ostali do danas. Quiche je danas omiljeni snack, predjelo ili užina diljem svijeta – od Europe do Australije, a dolazi s brojnim raznolikim punjenjima čija su baza i danas jaja, vrhnje i sir. Njima se dodaje različito povrće, gljive, dimljeni losos, zreli sirevi poput roqueforta ili gorgonzole, a tu su i veganske varijante s tofuom ili seitanom.
Kako bilo, možemo mirne duše reći da ono što je Talijanima pizza, Francuzima je definitivno quiche. Možda to nije najbolje jelo koje ta kuhinja može ponuditi, ali svakako je najpoznatije i omiljeno u čitavom svijetu.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pumpkin Spice Latte - najfinija kava s okusom bundeve
Provedite prve dane jeseni uz najfiniji domaći pumpkin spice latte napitak koji pršti mirisima i aromama jeseni.

Pumpkin spice and everything nice!
Recept za kolač od bundeve.
Sugar and spice and everything nice poznata je američka uzrečica koju vam mi ove jeseni donosimo u poboljšanoj verziji koja uključuje – pumpkin spice!