Čili chipotle cijeli
2.500 - 8.000 SHU
Čili chipotle cijeli
2.500 - 8.000 SHU
Capsicum annuum
Chipotle papričice su dimljene sušene jalapeno paprike. Kako papričice rastu tako poprimaju crvenu boju i počinju se sušiti. Ovakve crvene jalapeno papričice beru se i dime nekoliko dana dok se potpuno ne osuše. Krajnji proizvod naziva se chipotle papričica.
Potrebno je otprilike 4,5 kg svježih jalapeno paprika da bi se dobilo ½ kg chipotle papričica.
JAČINA: 2.500 - 8.000 SHU (srednje ljuto)
OKUS
Čili Chipotle je aromatičan i blago dimljen, srednje ljut.
KUPOVINA I ČUVANJE
Kao i kod većine meksičkih čilija, preporučujemo da prije upotrebe cijele papričice kratko tostirate na tavici ili u pećnici na visokoj temperaturi te ih potom sameljete u grubi prah ili rehidrirate u kipućoj vodi (ne više od 20 min jer postanu gorke), s dodatkom vode u kojoj se namakala, kratko sameljete u blenderu i protisnete kroz cjedilo kako bi dobili pastu nalik na marmeladu od šljiva. Ova pasta, pokrivena, trajat će nekoliko tjedana u frižideru uz moguću pojavu plijesni koju prije upotrebe odstranite.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Ovaj se čili primarno koristi u meksičkoj kuhinji te Tex-Mex receptima.
Upotrebljava se za razne vrste salsa umaka, a Chipotle u prahu se u kombinaciji s ostalim začinima koristi za adobo, mesnu marinadu. Jedan je od glavnih sastojaka barbeque (roštilj) umaka zbog svog poznatog dimljenog okusa.
U pripremi raznih gulaša i čilija s njime se začinjava grah, a može poslužiti uz sva mesna jela.
Energija | 0 kJ/ 336 kcal |
Masti | 6 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1 g |
Ugljikohidrati | 72 g |
- od kojih šećeri | 43.2 g |
Proteini | 10.8 g |
Sol | 0.093 g |
Vlakna | 28.8 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom
Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic
Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!