Cajun
Univerzalna začinsla mješavina
Cajun
Univerzalna začinsla mješavina
SASTOJCI: crni i bijeli papar, čili papričice (cayenne, ancho, bird's eye), origano, majčina dušica, luk, češnjak
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice.
Doseljenici iz Španjolske, Francuske i Afrike donijeli su ovu kuhinju u južne države Sjedinjenih država. Iako je kreolska kuhinja manje pikantna od kajunske, obje upotrebljavaju slične začine.
Gumbosi, jambalaye i grilano meso kajunske i kreolske (Louisiana, Texas, Florida) kuhinje začinjeno je aromatičnim začinskim biljem, ljutim čili papričicama i nekim drugim začinima.
Komercijalne mješavine sadrže sušeni luk i češnjak koje mogu imati sintetička obilježja pa se preporučuje upotrijebiti svježe.
DOBAR za jela od ribe i plodova mora, mesa, grilanje, marinade, umake i povrće.
Energija | 1025.5 kJ/ 0 kcal |
Masti | 4.74 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.57 g |
Ugljikohidrati | 43.52 g |
- od kojih šećeri | 6.97 g |
Proteini | 10.75 g |
Sol | 8.43 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.