Origano list
Origano list
Origanum vulgare
Niska, grmolika trajnica iz obitelji mente, origano dolazi s Mediterana i zapadne Azije.
Jedan od najpoznatijih začina mediteranske kuhinje, a često se povezuje s mažuranom zbog sličnog izgleda i okusa. Iako je korišten u većine talijanske kuhinje, na sjeveru preferiraju mažuran više nego origano.
OKUS
Origano je biljnog, aromatičnog i paprenog okusa, s nagrizajućom i limunastom notom.
UPOTREBLJAVAJU SE listovi, cvjetovi.
KUPOVINA I ČUVANJE
Može se kupiti u staklenicima ili bolje opremljenim supermarketima. Kako biste ih osušili, stabljike berite nakon što su se formirale glavice cvijeća i objesite ih na prozračno, suho mjesto. Sastružite listove i čuvajte ih u vakumiranoj posudi.
U supermarketima origano je dostupniji u sušenom obliku. Tako može trajati godinu i više dana.
UPOTREBA U KUHINJI
Origano je postao osnovni sastojak u većini talijanskih jela, posebno tjestenini, pizzama i pečenom povrću. Grci ga najradije koriste za souvlaki, pečenu ribu i grčku salatu.
Njegov jak okus dobar je uz grilana jela i punjenja, marinadama, složencima od povrća, pa čak i hamburgerima. Također aromatizira ulja i ocat.
U Turskoj se koristi za mariniranje mesa, pogotovo janjetine i teletine, a poslužuje se uz kebab kao umak s paprikom, solju i paprom.
Grančice mažurana ili origana stavljene na ugljen daju fini okus onome što se peče.
DOBAR JE s inćunima, artičokama, grahom, kupusom, mrkvom, cvjetačom, jelima od sira, piletinom, kukuruzom, patkom, patlidžanom, jajima, ribom i školjkama, janjetinom, gljivama, lukom, svinjetinom, krumpirom, peradi, špinatom, bučom, slatkim papričicama, rajčicama, teletinom, srnetinom.
DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, lovorom, čilijem, kuminom, češnjakom, paprikom, peršinom, ružmarinom, kaduljom, rujom, majčinom dušicom.
Energija | 1281 kJ/ 306 kcal |
Masti | 10.3 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 2.7 g |
Ugljikohidrati | 64.4 g |
- od kojih šećeri | 4.1 g |
Proteini | 11 g |
Sol | 0.015 g |
Vlakna | 42.8 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.