
Focaccia s rajčicama i maslinama
- 500 grama bijelog brašna (po mogućnosti manitoba)
- 350 ml mlake vode
- 1 vrećica suhog ili pola kockice svježeg kvasca
- 1/2 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica neutralnog meda (livada, bagrem)
- 1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 300 grama cherry rajčica ili obične zrele rajčice narezane na deblje šnite
- šaka otkoštenih maslina
- ružmarin
- U zdjeli pomiješajte brašno, sol i suhi kvasac.
- U mlakoj vodi otopite med i dobro promiješajte.
- Zamijesite glatko, mekano tijesto uz postepeno dodavanje vode i pola količine maslinovog ulja.
- Tijesto prekrijte krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči i dok se na njemu ne pojave mjehuri.
- Za to vrijeme pripremite rajčice - operite ih i prepolovite.
- Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga u dobro nauljeni četvrtasti pleh i rasporedite ravnomjerno.
- Ostavite da se diže još pola sata.
- Tijesto lagano nauljite i zabadajući prste obje ruke u njega, napravite male rupice.
- Na tijesto stavljajte rajčice, masline i listove ili grančice ružmarina.
- Još malo poškropite uljem i pecite na 190 stupnjeva dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
- Servirajte toplo i uživajte.
Kada razmišljamo o ljetu u kuhinji, rajčica je svakako jedna od prvih asocijacija. Ako ste se zasitili svih mogućih varijacija na temu šalše, salate caprese ili raznih salata, predlažemo vam da napravite - focacciu. Riječ je o jednostavnoj pogači od dizanog tijesta koja u talijanskoj kuhinji ima važno mjesto, gotovo odmah uz bok pizzi. TIjesto joj je mekano, izvana hrskavo, a možeta ga nadjevati raznim sastojcima - od rajčica i maslina, preko šnita krumpira, luka, artičoka...Često se služi kao pratnja poznatom talijanskom ritual aperitiva - alkoholnog pića prije večere, a nerijetko će poslužiti umjesto kruha za pripremu slasnih sendviča s mortadelom ili pršutom. Mi je najviše volimo samu, svježe pečenu i mirisnu.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.