Rajcice-3(1).jpg
10.06.2024

Focaccia s rajčicama i maslinama

Vrijeme kuhanja: 4 sata (uključujući i dizanje tijesta)
Težina pripreme:
Količina: x4
Sastojci:
Priprema:
  1. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i suhi kvasac.
  2. U mlakoj vodi otopite med i dobro promiješajte.
  3. Zamijesite glatko, mekano tijesto uz postepeno dodavanje vode i pola količine maslinovog ulja.
  4. Tijesto prekrijte krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči i dok se na njemu ne pojave mjehuri.
  5. Za to vrijeme pripremite rajčice - operite ih i prepolovite.
  6. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga u dobro nauljeni četvrtasti pleh i rasporedite ravnomjerno.
  7. Ostavite da se diže još pola sata.
  8. Tijesto lagano nauljite i zabadajući prste obje ruke u njega, napravite male rupice.
  9. Na tijesto stavljajte rajčice, masline i listove ili grančice ružmarina.
  10. Još malo poškropite uljem i pecite na 190 stupnjeva dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
  11. Servirajte toplo i uživajte. 

Kada razmišljamo o ljetu u kuhinji, rajčica je svakako jedna od prvih asocijacija. Ako ste se zasitili svih mogućih varijacija na temu šalše, salate caprese ili raznih salata, predlažemo vam da napravite - focacciu. Riječ je o jednostavnoj pogači od dizanog tijesta koja u talijanskoj kuhinji ima važno mjesto, gotovo odmah uz bok pizzi. TIjesto joj je mekano, izvana hrskavo, a možeta ga nadjevati raznim sastojcima - od rajčica i maslina, preko šnita krumpira, luka, artičoka...Često se služi kao pratnja poznatom talijanskom ritual aperitiva - alkoholnog pića prije večere, a nerijetko će poslužiti umjesto kruha za pripremu slasnih sendviča s mortadelom ili pršutom. Mi je najviše volimo samu, svježe pečenu i mirisnu.

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Harissa na Instagramu