Article-hero-image-gpbeer.jpg
16.07.2021

Moscow Mule – Klasični koktel od tri sastojka

Vrijeme kuhanja: 5 min
Težina pripreme:
Količina: x1
Sastojci:
Priprema:
  1. Bakreni lončić ili staklenu čašu napunite ledom (kockice ili drobljeni)
  2. Dodajte votku i sok limete.
  3. Dolijte đumbirovog piva do vrha.
  4. Promiješajte, nikako tresti kako se ne bi izgubila gaziranost piva. Uživajte u ovom hladnom pikantnom koktelu!

Klasični Moscow Mule - brz i ukusan!

Moscow Mule je nastao 40-tih godina prošlog stoljeća, a danas sve više pronalazi svoje mjesto na terasama kafića i barova. Sadrži samo tri sastojka – votku, đumbirovo pivo i sok limete.

Pjenušav je, impresivnog i oštrog okusa te samim time savršen za uživanje u lijenim ljetnim večerima.

Zašto baš ime Moscow Mule?gb4 (2).jpg

Postoji priča kako je koktel zapravo dio marketinškog trika kako bi se potaknula prodaja votke, đumbirovog piva i bakrenih lončića, koji u četrdesetima u Americi baš i nisu bili najpopularniji artikli.

Priča otprilike ide ovako: 40-tih godina prošlog stoljeća votka je bila na glasu kao nepopularno alkoholno piće na američkoj koktel sceni. Štoviše, Amerikanci su se šalili kako votka u prijevodu s ruskog znači „grozno“. Unatoč lošem interesu za ovo rusko piće, poduzetnik John G. Martin se ohrabrio i kupio prava na brend Smirnoff kako bi se okušao u prodaji. No, ubrzo je shvatio kako Amerikance i dalje ne privlači ovo rusko alkoholno piće.

Jednog popodneva u losanđeleškom baru Cock 'n' Bull Martin se požalio vlasniku ovog bara, Jacku Morganu, kako bezuspješno prodaje votku.  Morgan se također nalazio u sličnim problemima – nije mogao popularizirati đumbirovo pivo. Sve je to slušao obrtnik za bakrene lončiće koji se tamo zatekao, te je i on ispričao svoj neuspjeh u prodaji istih. Nakon nekoliko sati provedenih u zajedničkom jadikovanju i pijančevanju, odlučili su zajednički riješiti svoje probleme i osmisliti novi proizvod – koktel Moscow Mule koji će se posluživati u bakrenim lončićima. Ova ideja oko pića u bakrenim lončićima dobro je odjeknula među Hollywoodskim zvijezdama i koktel je vrlo brzo dobio na popularnosti.

Zapravo nitko sa sigurnošću ne može reći od kuda naziv Moscow Mule. Vjerojatno je nastao slučajno - Moscow najvjerojatnije zbog tendencije javnosti da votku poveže s Rusijom. A Mule? Neki kažu da je Mule (mazga) dodana imenu jer đumbirovo pivo donosi „kick of a flavour“ (igra riječi koja je teško prevodiva na hrvatski).

Možda su ove priče samo legende, no mi jednu stvar znamo sa sigurnošću - ovaj koktel je iznimno osvježavajuć i ukusan!

 

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

Začinite Instagram