Pavlova-8.jpg
25.05.2023

Pavlova torta s bobičastim voćem

Vrijeme kuhanja: cca 3 sata (uključujući i pečenje/sušenje kore u pećnici)
Težina pripreme:
Količina: x6
Sastojci:
  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 1 čajna žličica gustina
  • 1 čajna žličica alkoholnog octa
  • ekstrakt vanilije
  • tučeno slatko vrhnje
  • jagode i drugo sezonsko voće
Priprema:

1.  Zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva. Pleh iz pećnice obložite papirom za pečenje i premažite ga maslacem kako biste kasnije lakše pečenu koru odvojili od papira. 

2.  Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, postepeno dodavajte šećer, cijelo vrijeme miksajući dok smjesa ne postane glatka i sjajna.  Miksajte nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane glatka i sjajna. 

3.  U tučene bjelanjke dodajte gustin i ocat te lagano promiješajte. 

4.  Na papiru kojim ste obložili pleh nacrtajte krug promjera 20 cm te na njega istresite smjesu od bjelanjaka i špatulom oblikujte buduću koru. Tortu možete oblikovati tako da bude sasvim uredna ili je ostaviti u nepravilnom obliku – kako vam se više sviđa.  

5.  Pecite (odnosno sušite) u pećnici sat i pol, pritom ne otvarajući pećnicu. Nakon sat i pol, ugasite pećnicu, odškrinite njezina vrata i koru ostavite unutra da se ohladi. Ovo sve možete učiniti i dan ranije, kora će biti još bolja.

6.  Kada se kora sasvim ohladila, nadjenite tortu. Osnovni recept za Pavlovu podrazumijeva tučeno slatko vrhnje i razno sezonsko voće, no po želji možete dodati i slastičarsku kremu od vanilije koja će vašu tortu učiniti još raskošnijom. 

7.  Istucite slatko vrhnje i dodajte mu malo vanilin šećera ili ekstrakta vanilije. Nadjenite koru, a po vrhu nehajno posložite narezane jagode, borovnice, kupine, ribizle, trešnje ili koje god bobičasto voće imate pri ruci. Možete staviti i samo jagode – bit će izvrsno.

8.  Tortu na kratko stavite u hladnjak da se dobro ohladi i servirajte. Uslast!

Pavlova-3.jpg

Pavlova je jedan od mnogima omiljenih, silno popularnih, a mi bismo dodali i najelegantnijih deserata na svijetu. Pravi je show stopper i na koji god je stol iznesete, izmamit će uzdahe. 

Prozračna kombinacija lagane meringe, oblačića tučenog slatkog vrhnja i slasnog sezonskog voća savršeno će zaokružiti baš svaki ručak i za nju će se uvijek naći mjesta. Za nju je potrebno svega par sastojaka, a sezonu jagoda i ostalog šumskog voća svakako treba iskoristiti za njezinu pripremu jer se upravo sa slatkim crvenim bobicama najbolje sljubljuje. Iako djeluje vrlo elaborirano, priprema se brzo i jednostavno pa smo sigurni da će se često naći i u vašoj stalnoj desertnoj postavi.

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
JAJA-BENEDICT_Blog-homepage-960x655px.jpg

Kraljevski doručak: Jaja Benedict

Hollandaise gotovi umak koji će vas oduševiti ne samo svojom kvalitetom, već i kao puno praktičnije i brže rješenje, pa u jajima Benedict doista možete uživati kada god to poželite.

vesna recepti-14.webp

Panirana puretina u sezamu i pistaciji s prilogom

Umjesto da naručujemo, pokušali smo sami rekonstruirati "take-away" recept za paniranu puretinu u sezamu i mljevenim pistacijama, rizi-bizi s ukiseljenim povrćem i coleslaw salatu s domaćom ljutom majonezom. Bilo je bolje od očekivanog, a vi nam javite svoje dojmove!

 

Harissa na Instagramu