Pavlova torta s bobičastim voćem
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 1 čajna žličica gustina
- 1 čajna žličica alkoholnog octa
- ekstrakt vanilije
- tučeno slatko vrhnje
- jagode i drugo sezonsko voće
1. Zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva. Pleh iz pećnice obložite papirom za pečenje i premažite ga maslacem kako biste kasnije lakše pečenu koru odvojili od papira.
2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, postepeno dodavajte šećer, cijelo vrijeme miksajući dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Miksajte nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
3. U tučene bjelanjke dodajte gustin i ocat te lagano promiješajte.
4. Na papiru kojim ste obložili pleh nacrtajte krug promjera 20 cm te na njega istresite smjesu od bjelanjaka i špatulom oblikujte buduću koru. Tortu možete oblikovati tako da bude sasvim uredna ili je ostaviti u nepravilnom obliku – kako vam se više sviđa.
5. Pecite (odnosno sušite) u pećnici sat i pol, pritom ne otvarajući pećnicu. Nakon sat i pol, ugasite pećnicu, odškrinite njezina vrata i koru ostavite unutra da se ohladi. Ovo sve možete učiniti i dan ranije, kora će biti još bolja.
6. Kada se kora sasvim ohladila, nadjenite tortu. Osnovni recept za Pavlovu podrazumijeva tučeno slatko vrhnje i razno sezonsko voće, no po želji možete dodati i slastičarsku kremu od vanilije koja će vašu tortu učiniti još raskošnijom.
7. Istucite slatko vrhnje i dodajte mu malo vanilin šećera ili ekstrakta vanilije. Nadjenite koru, a po vrhu nehajno posložite narezane jagode, borovnice, kupine, ribizle, trešnje ili koje god bobičasto voće imate pri ruci. Možete staviti i samo jagode – bit će izvrsno.
8. Tortu na kratko stavite u hladnjak da se dobro ohladi i servirajte. Uslast!
Pavlova je jedan od mnogima omiljenih, silno popularnih, a mi bismo dodali i najelegantnijih deserata na svijetu. Pravi je show stopper i na koji god je stol iznesete, izmamit će uzdahe.
Prozračna kombinacija lagane meringe, oblačića tučenog slatkog vrhnja i slasnog sezonskog voća savršeno će zaokružiti baš svaki ručak i za nju će se uvijek naći mjesta. Za nju je potrebno svega par sastojaka, a sezonu jagoda i ostalog šumskog voća svakako treba iskoristiti za njezinu pripremu jer se upravo sa slatkim crvenim bobicama najbolje sljubljuje. Iako djeluje vrlo elaborirano, priprema se brzo i jednostavno pa smo sigurni da će se često naći i u vašoj stalnoj desertnoj postavi.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!