Pavlove tortice s kremom
- 4 jaja
- 280 g šećera
- ½ žličice soli
- 1 žlica vinskog octa ili limunovog soka
- Ekstrakt limuna ili naranče
- 20 g gustina
- 20 g brašna
- 20 g maslaca
- 500 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- Kaffir lime
- Ploške naranče
- Ploške limete
- Svježa borovnica
Za beze kore potrebno je pripremiti: 4 bjelanjka, 200 g šećera, ½ žličice soli, 1 žlicu vinskog octa ili limunovog soka
- U prethodno pripremljenu posudu odvojite bjelanjke od žumanjaka.
- Električnim mikserom istucite bjelanjke i sol dok smjesa ne postane pjenasta.
- Zatim postepeno u 3 navrata dodajte šećer, miksajte smjesu nakon svakog dodavanja dok sadržaj ne postane čvrst.
- Dodajte žlicu octa ili limunovog soka i nastavite miksati dok beze smjesa ne postane čvrsta, glatka i svilenkasta.
- Dobivenu smjesu stavite u dresir vrećicu s nastavkom 1M. Prije toga pripremite pekač obložen papirom za pečenje i ugrijte pećnicu na 110°C.
- Smjesu oblikujte u mala gnijezda i stavite sušiti u prethodno zagrijanu pećnicu. Beze kore se suše 2 sata u pećnici.
Za slastičarsku kremu potrebno je pripremiti: 500 ml mlijeka, 200 ml slatkog vrhnja, 4 žumanjka, 80 g šećera, 20 g gustina, 20 g glatkog brašna, 20 g maslaca, ekstrakt limuna ili naranče.
- Mlijeko stavite kuhati na laganu vatru.
- U drugu posudu sjedinite žumanjke i šećer miksajući ih do pjenušave strukture, te postepeno dodajte brašno i gustin.
- Dobivenu smjesu ulijte u mlijeko i kuhajte dok smjesa ne postane gusta, nešto poput pudinga. Pred kraj ukuhajte maslac sobne temperature.
- Kremu ostaviti da se u potpunosti ohladi i prekrijte je prianjajućom folijom.
- Prije slaganja kreme na beze kore u kremu je potrebno umjestiti 200 ml tučenog slatkog vrhnja i ekstrakta naranče ili limuna. Ekstrakt dodajte prema želji.
- Kremu raspodijelite po beze korama te ih ukrasite svježim borovnicama, sušenom limetom ili narančom i listovima kaffir lime.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.