wine-red-desktop.jpg
19.01.2023

Umak od crnog vina ili Bordelaise umak

U svakom ozbiljnijem razgovoru o francuskoj kuhinji, vrlo brzo dolazimo do umaka. Oni su istinski stupovi ove kuhinje i Francuzi im posvećuju izuzetno veliku pažnju. I to ne samo u vrhunskim restoranima i bistroima, već i u svakom francuskom domu. Recepti se pobožno prenose s generacije na generaciju, a nerijetko ta kronologija seže i unatrag nekoliko stoljeća. 

Posebnu skupinu umaka čine les sauces mères – 5 glavnih francuskih umaka koje bi svaki kuhar koji drži do sebe trebao poznavati i znati pripremiti. Oni su, redom - sauce Béchamel, sauce velouté, sauce Espagnole, sauce Hollandaise i sauce tomate. Uvriježeno je mišljenje da su upravo oni osnova za sve druge umake – slatke i slane – koji se pripremaju diljem svijeta. 

wine2.jpg

No, uz njih, tu je čitav niz drugih francuskih umaka – bogatijih i laganijih, jednostavnih ili elaboriranijih koji oplemenjuju francusku, ali sada već i globalnu gastronomsku svakodnevicu. Jedan od njih je svakako i umak Bordelaise, poznatiji i kao umak od crnog vina. 

Riječ je o klasičnom francuskom umaku koji se, kako mu samo ime kaže, priprema od vina iz regije oko Bordeauxa, na jugoistoku Francuske. Bogat je i prepun okusa pa će na posve novu razinu podići jednostavan odrezak s grilla ili polagano pečenu govedinu. Osim s mesom, savršeno se slaže i s pečenim krumpirom.

Iako tradicionalni recept predviđa nekoliko decilitara Bordeauxa, a budući da je riječ o jednom od najskupljih vina na svijetu, poslužit će i svako drugo kvalitetno vino koje biste inače popili – dakle, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot…Jedino pravilo koje ovdje vrijedi jest – što bolje vino upotrijebite, to će bolji i ukusniji biti vaš umak. 

just-wine.jpg

Postoje brojne varijacije umaka Bordelais, a ključne namirnice su crno vino i ljutike. Neki recepti traže i teleći temeljac, koštanu srž ili demi-glace, a neki pak kombinaciju svega toga. U svakom slučaju, kao i gotovo svi francuski umaci, i ovaj zahtijeva popriličnu spretnost i vještinu u pripremi, ali i dosta vremena. 

Sve si to, uz isti efekt fantastičnog, bogatog umaka dubokih aroma, možete uštedjeti ako odaberete gotovi umak Bordelaise, odnosno Home Chef Red Wine Sauce koji je trenutno na popustu u svim Harisa Spice Store dućanima i na našem webu. 

hc-wine.jpg

Vjerujte nam, kada ga poslužite uz odabrani komad mesa, nitko od vaših gostiju neće moći ni naslutiti da iza njegova slojevitog okusa ne stoje sati vašeg sotiranja, reduciranja i miješanja. 

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
koromac_Blog-homepage-960x655px.jpg

Zimska salata od koromača

Osvježavajuća salatu od koromača i naranče s octom od nara koju možete servirati uz glavno jelo, ali i konzumirati samu, kao svojevrsni lagani detox obrok.

welington2_Blog-homepage-960x655px.jpg

Lungić Wellington s umakom od crnog vina

Preporučamo vam da ga servirate uz fantastični Home Chef umak od crnog vina, poznatiji i kao Bordelaise umak.

Začinite Instagram