Yerba Mate čaj brazilski
Yerba Mate čaj brazilski
Ilex paraguariensis
Ovo brazilsko nacionalno piće s kofeinom zapravo potječe iz Paragvaja, južnog Brazila i Argentine, a tamo ima jednak značaj koliko u ostatku svijeta imaju čaj i kava.
Dobiva se od zelenih listova grma sličnog božikovini za koji se govori da ima mnogostruka blagotvorna svojstva. Zbog toga se u Južnoj Americi mate čaj naziva i "Piće za Bogove".
Ispijanje mate čaja iz bombille bio je ritual, a ponekad je imao funkciju lule mira. Ispijajući ga uz logorsku vatru, ubrzo je postao nacionalno piće u skoro svakoj zemlji Latinske Amerike. Danas se najčesće pije u društvu obitelji i prijatelja gdje se jedna cuia, vrsta tikvice iz koje se pije mate čaj, dijeli okolo.
Kofein u mate čaju vezan je za tanične substance i blago se otpušta u tijelu. Zbog toga njegov stimulativni efekt traje dulje nego onaj od kave. Kratka infuzija imat će jači stimulativni učinak nego ona gdje se mate čaj namakao duže.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.