Pitaja sušena
Dragon Fruit
Pitaja sušena
Dragon Fruit
SASTOJCI: 99,7% pitaja, rižino brašno
ALERGENI: kikiriki i proizvodi od kikirikija, orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama.
Hylocereus undatus
Pitaja raste na kaktusu iz obitelji Hylocereus, poznatom i kao kraljica Honolulua, čiji se atraktivni cvjetovi otvaraju samo noću. Biljka je porijeklom iz južnog Meksika i Srednje Amerike, a danas se uzgaja u cijelom svijetu. Od kraja dvadesetog stoljeća široko rasprostranjena u mnogim tropskim regijama, posebno u Vijetnamu i drugim zemljama Jugoistočne Azije.
Plod pitaja poznata je pod mnogim nazivima, uključujući pitaya, mjesečev cvijet, gospa od noći ili ono najpoznatije dragon fruit – zmajsko voće.
Dvije najčešće vrste imaju svijetlo crvenu kožu sa zelenim ljuskama koje nalikuju zmaju - otuda i naziv. Najrasprostranjenija sorta ima bijelu pulpu sa crnim sjemenkama, iako postoji i rjeđi tip s crvenom pulpom i crnim sjemenkama.
Druga sorta, koja se naziva plodom žutog zmaja, ima žutu kožu i bijelu pulpu s crnim sjemenkama.
Iako pitaja izgleda egzotično, njen okus se najčešće opisuje kao blago slatkasti križanac kivija i kruške.
Pitaja je niskokalorično voće koje sadrži puno vlakana i pruža dobru količinu vitamina i minerala i odličan je izvor željeza, magnezija i vlakana.
Sušena pitaja je blago slatkasta i egzotična superhrana. Tekstura joj je slična teksturi kivija jer sadrži mnogo malih crnih sjemenki. Kriške ovog sušenog zmajskog voća bogate su hranjivim tvarima i niskokalorične su. Dobar su izvor antioksidansa, vlakana, omega-3 i minerala.
Ova kombinacija elemenata čini sušeno zmajsko voće vrijednom hranom za vegane i sve koji iz svoje prehrane isključuju ribu i morske plodove.
Od sušenih komadića pitaje možete pripremiti čaj ili vitaminsku vodu, no najčešći način uživanja u ovoj poslastici je dodavanje komadića u smoothije ili jutarnje kaše. Okus pitaje omogućuje uključivanje u slatko i slatko-kiselim umacima, pa čak i u curryu. Imajte na umu da komadi suhog voća jako dobro upijaju okuse, pa ih čuvajte dalje od začina.
Sušena pitaja može poslužiti i kao ukras na raznoraznim poslasticama i desertima.
Energija | 1465 kJ/ 350 kcal |
Masti | 5 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1 g |
Ugljikohidrati | 80 g |
- od kojih šećeri | 53.3 g |
Proteini | 6.7 g |
Sol | 0.05 g |
Vlakna | 10 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.